Koliko gibanja potrebuje pes? />

10/03/2021

Zdravje, Zanimivo

Ena izmed najbolj pomembnih stvari, na katere moramo pomisliti, preden domov pripeljemo psa je, koliko gibanja mu lahko privoščimo. Psi bi v divjini skupaj s svojim krdelom prehodili na desetine kilometrov vsak dan. Kljub udobnemu življenju z ljudmi, kjer jim ni treba več iskati hrane ali mirnega kotička za počitek, potreba po gibanju psom ostaja še danes.

Prav vsak pes, od najmanjše čivave do največjega bernardinca, potrebuje dnevno vsaj tri sprehode. Tako lahko opravi potrebo, zadovolji pa tudi svoj nagon po migraciji. Če psu zaradi časovne stiske ne moremo omogočiti treh dolgih sprehodov, naj bo vsaj en sprehod na dan daljši in bolj aktiven, druga dva pa sta lahko krajša, le za namen opravljanja potrebe.

Zakaj je gibanje pomembno?

Psi, ki se dovolj gibajo, so namreč fizično in mentalno zdravi, stabilni in zadovoljni. Vsi smo že slišali rek 'utrujen pes je priden pes', saj bo kuža, ki je prijetno utrujen od aktivnega sprehoda, lovljenja žogic ali igre z vodnikom, doma zadovoljno zaspal kot top. Tak kuža tudi ne bo imel energije za razmišljanje o raznih neumnostih, kot so bevskanje ali žvečenje čevljev.

Na to pomislimo že pred nakupom psa!

Pri izbiri pravega psa za nas, pa naj bo to mešanček iz zavetišča ali rodovniški mladiček, moramo imeti v mislih, koliko gibanja bo potreboval in ali smo mu ga zmožni zagotoviti. Pri odraslih psih je seveda jasno, ali so bolj 'lene' sorte ali bi vsak dan premagovali maratonske razdalje, pa tudi osebje v zavetišču oziroma prejšnji lastniki psa vam bodo znali natančno opisati njegove potrebe. Pri mladiču pa je to seveda še uganka – splošne smernice posamezne pasme vas bodo vodile, svetujejo pa vam lahko vzreditelji in lastniki odraslih psov.

Vsaka pasma ima nekoliko različne potrebe in sposobnosti, načeloma pa veljajo za manj zahtevne predstavniki kratkogobčnih pasem, kot so angleški in francoski buldog, mops in drugi. Ovčarji, ptičarji, terierji in polarni psi spadajo med najbolj zahtevne, saj kar prekipevajo od energije in želje po gibanju.

Pri izbiri pasme moramo biti sami do sebe zelo iskreni – četudi nam je na primer na moč všeč pasma madžarska vižla, mi pa nismo pripravljeni vsak dan z njo teči, kolesariti ali hoditi v hribe, ne smemo riniti z glavo skozi zid! Nerealne želje pogosto končajo z nesrečnim lastnikom in zafrustriranim psom z neštetimi vedenjskimi težavami.

Prav vsak pes potrebuje dnevno gibanje, pozornost in igro. Le tako bo srečen in zadovoljen, doma pa bo mirnejši in bolj priden. Le kaj je lepšega, kot sprehod v naravi, izlet na bližnji hrib ali pohajkovanje po mestu v družbi našega najboljšega prijatelja! Navsezadnje gibanje ni zdravo le za psa, ampak tudi za nas.
 

Delite s prijatelji na: