Katero sadje in zelenjava sta primerna za pasje mladičke />

31/05/2017

Prehrana, Zdravje

Vsi vemo, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. A odžene tudi veterinarja? Tudi psi z uživanjem sadja in zelenjave dobijo različne vitamine in tako ostanejo zdravi. Vendar vso sadje in zelenjava ni zdravo za kužke, zato si v nadaljevanju novičke preberite, kaj lahko ponudite vašim ljubljenčkom.

Ko ljudje pomislijo na pasjo hrano, je prva stvar, ki jim pride na misel, pasji briketi in konzerve. Nikakor ne pomislijo, da sadje in zelenjava, tako kot pri ljudeh, tudi pri kužkih ohranjata dobro počutje in pomagata, da ostanejo zdravi. Prav tako veliko sadja in zelenjave vsebuje antioksidante, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Čeprav veliko hranilnih snovi najdemo v stenah oz. lupinah sadja in zelenjave, je potrebno pri določenem sadju in zelenjavi lupino ali odstraniti ali pa s pomočjo mešalnika na drobno zmleti, saj kužki nimajo encima za razgradnjo lupine in ne morejo prebaviti teh snovi. 

Poglejmo, katero sadje in zelenjava bosta mladičkom pomagala zrasti v zdrave in velike kužke.

Korenje

Korenje je dobro za oči. Je pa tudi bogat vir provitamina beta karoten, ki je antioksidant in pomaga preprečiti  nastanek raka. Korenje vsebuje tudi vitamin C, hranilo, ki pomaga proizvajati kolagen v kosteh, mišicah in hrustancu. Poleg vitamina A in C je korenje vir vitaminov D, E, K, kalcija, kalija, fosforja, natrija, magnezija in železa. Ti pomembni vitamini in hranila podpirajo imunski sistem in prebavo.

Brokoli

Brokoli je ena izmed najbolj zdravih in hranilnih vrst zelenjave, ki jo kužki lahko jedo. Poleg vitaminov A, C, D in beta karotena vsebuje tudi folno kislino, vlaknine, krom in kalcij. Vsebuje tudi več fitokemikalij, ki ustavijo rakotvorne snovi in jim preprečuje, da napadajo celice. Brokoli je odlična hrana za pse, ker ne zvišuje koncentracije glukoze v krvi in preprečuje sproščanje inzulina, ki lahko vodi k povečanju telesne mase. Vsekakor pa je potrebno zmerno hraniti mladičke z brokolijem, saj lahko velika količina zaužitega brokolija povzroči zmanjšano delovanje ščitnice.

Špinača

Želite močne in zdrave mladičke? Potem jim vsekakor ponudite špinačo, saj vsebuje dvakrat več železa kot mnoga druga zelenjava. Deluje protivnetno in je tudi dober vir vlaknin, kalcija, kalija in vitaminov A, B6 in K.

Pomaranče

Pomaranče ponujajo veliko več hranilnih snovi kot samo vitamin C. So bogat vir folata, tiamina, kalija, kalcija in magnezija. Prav tako vsebujejo flavonoid, pomembno komponento za krepitev imunskega sistema psa in veznega tkiva. 

Hruške

Hruške vsebujejo pektin, ki pomaga krepiti črevesje. So tudi vir kalija, ki pomaga pri ohranjanju zdravega srca in mišične moči. Še posebej so priporočljive za kužke, ki trpijo zaradi zaprtja.

Jabolka

Jabolka vsebujejo množico pomembnih vitaminov in hranil. Kot pri večini sadja in zelenjave so tudi organska jabolka najboljša za mladičke, saj vsebujejo eno tretjino več antioksidantov. Lupina jabolka vsebuje visoke vrednosti vitamina A, pektina in vlaken, ki lahko izboljša prebavo in krepitev črevesne mišice. Če vaš mladiček ne mara jesti rezine jabolk, mu lahko pripravite jabolčno čežano, ki jo lahko uporabite tudi kot osnovo za pasje piškote.

Poleg vseh teh naštetih vrst sadja in zelenjave so še priporočljive bučke, stročji fižol, zelena in melona. Hrana mladičkov je zelo pomembna, saj sta od nje odvisna nadaljnji razvoj in zdravje. V tem obdobju rasti in razvoja so potrebe mladičkov po hranljivih snoveh velike, te pa morajo biti v pravilnem ravnovesju, da jih psi lahko v zadostni meri izkoristijo. 
Pravilno rast in razvoj vašega mladiča lahko omogoči le skrbno izbrana in uravnotežena hrana, pripravljena iz prvovrstnih sestavin, zato vam priporočamo Dino Puppy Premium hrano, ki jo najdete tukaj >>

Delite s prijatelji na: