Kako umiriti psa med nevihto? />

Poletje s sabo prinese tudi poletne nevihte z grmenjem in bliskanjem. Tako kot se nekateri ljudje bojijo neviht, se jih tudi kužki. Kužki imajo zelo dobro razvita čutila in nevihte zaznajo pred ljudmi. Hkrati pa kužki veliko bolje slišijo od nas, zato so gromi in treski strel za njih veliko bolj stresni. Tudi nam ni prijetno poslušati zvoka grmenja in gledati strele, kako švigajo, kužkom pa še toliko manj. 

Eden od razlogov, zakaj se psi bojijo neviht, je ta, da spremembe vremena ne dojemajo tako racionalno kot ljudje. Se tudi vaš kuža boji neviht? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako umiriti vašega štirinožnega prijatelja med nevihto. 

Bodite doma s psom


Pes, ki se boji neviht, bo čutil še večjo tesnobo, če bo sam doma v tistem trenutku. Če je napovedano slabo vreme z nevihtami, poskusite biti doma ali poskrbite, da v tistem trenutku vaš kuža ne bo sam. Verjemite, veliko lažje mu bo, če bo ob njem nekdo, ki ga bo potolažil in pomiril. 


Bodite umirjeni, zamotite ga


Psu dajte udobje in pozornost, ki jo potrebuje, da bo lahko pomiril svojo tesnobo. Poskusite ga potolažiti, dovolite mu, da se uleže zraven vas na kavču, pocartajte ga.  Poskusite s pomirjujočo masažo, ki bo vašega kužka med nevihto sprostila in umirila. Če ga boste med nevihto kaznovali, ker bo lajal in bo nemiren, boste tako samo še povečali njegovo tesnobo.  Namesto tega mu ponudite pozitivno spodbudo, kot je nežno božanje, nekaj, da ga boste odvrnili od nevihte. Če bo vaš kuža še zmeraj nemiren, ga poskusite zamotiti s kakšno igro v hiši. 


Ponudite mu varen prostor


Pripravite mu varno mesto, zaboj ali posteljo za psa, v najbolj zvočno odpornem prostoru vašega doma. Zaboj je naravna, psihološka obramba za pse in lahko neverjetno vpliva na njegovo stopnjo udobja. Prav tako je koristno spustiti rolete, da bi zaščitili psa pred vizualno stimulacijo nevihte. 


Tekmujte s hrupom


Če nimate popolnoma zvočno izolirane sobe, poskusite z zvokom radia. Sigurno obstaja glasba, ki pomiri vašega psa oziroma glasba, ki jo vaš kuža rad sliši. Ta glasba lahko tudi zelo živčnemu psu pomaga, da presliši zvok nevihte in ga pomiri. 


Pomirjujoča zdravila


Naravne terapije so lahko zelo učinkovite pri kužkih, ki imajo strah pred nevihto. Zelo pomirjujoči je vsekakor vonj sivke, ki lahko pri kužku spodbudi feromon sprostitve. 


Obiščite veterinarja


Če vašemu kužku nikakor ne morete pomagati z nasveti, ki so navedeni zgoraj, saj je strah pred nevihto prevelik, je morda rešitev obisk veterinarja, ki vam bo pomagal rešiti težavo s pomočjo zdravil. Vendar pa naj bo zdravilo res tisti skrajni ukrep, ko boste videli, da vaš kuža res trpi in enostavno nič drugega ne pomaga. 


Upamo, da vam bodo navedeni nasveti v pomoč in boste skupaj z vašim kužkom doživljali čim manj stresa med nevihtami. Če se vam morda poraja še kakšna ideja, kako umiriti psa med nevihto, nam jo lahko posredujete. 

Delite s prijatelji na: