Kako ohladiti psa poleti? />

24/08/2020

Zanimivo

Poletje je čas, ko smo radi zunaj, se odpravimo na kakšen izlet in preprosto uživamo v toplih poletnih dneh. Če imate psa, morate biti previdni, da ga ne boste peljali ven v največji vročini. 

Če upoštevate nekaj varnostnih ukrepov, ga lahko vzamete zraven skoraj kamorkoli. Pripravili smo vam 6 nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaš kuža poleti varen pred vročino.

1. Na razpolago mora imeti zmeraj svežo, hladno vodo

Ne glede na to, ali psa peljete na sprehod ali se samo igrate z njim na dvorišču, je pomembno, da mu zagotovite svežo, hladno vodo, ki mu je zmeraj dostopna. Med aktivnostjo mu dajte majhne količine vode na vsakih 15 do 20 minut. Če odidete od doma, se prepričajte, da ima kuža dovolj vode na razpolago za tisti čas, ko boste vi odsotni. Če vaš pes začne pretirano hripati, pojdite v senco in mu takoj dajte več vode. 

2. Igrajte se v vodi

Načrtujte poletne aktivnosti z vašim kužkom na prostem, da bodo lahko vključevale igre z vodo, kot je kopanje v bazenu, škropljenje z vodo. Odpeljite ga na sprehod v bližino kakšnega jezera, kjer bo lahko brez skrbi zaplaval v hladni vodi ter se tako ohladil. Psi načeloma obožujejo vodo, zato bodo takšne aktivnosti za njih zabavne, hkrati pa bodo poskrbele, da jim poleti ne bo prevroče. 

3. Izogibajte se opoldanski vročini

Z vašim kužkom ste lahko zunaj kadarkoli, odvisno od vročine in vlažnosti. Če je sončno, okrog 27 stopinj in visoka vlažnost, se je bolje izogniti opoldanski vročini. Zato v takšnih dneh za sprehod raje izkoristite zgodnje jutro ali pozen večer, ko še ni tako vroče.
Če ste doma v mestu, obvezno pazite, da pločnik, po katerem stopa vaš kuža, ni prevroč. Tudi v manj vročih dneh se lahko asfalt na neposrednem soncu izredno segreje. Če je le možno, peljite vašega kužka na sprehod v naravo, stran od vročega asfalta, kjer se bo lahko sprehajal po hladni travi. 

4. Nikoli ga ne pustite v avtu

Psa nikoli ne puščajte v parkiranem avtomobilu - niti, če mu spustite okna. Tudi v manj vročih dneh, se lahko temperature v avtomobilu hitro dvignejo.
Po nekaterih podatkih lahko temperature v avtomobilu, parkiranem na neposredni sončni svetlobi, dosežejo notranje temperature od 55°C do nekje 77°C, kadar je zunaj od 26°C do 37°C.

5. Izogibajte se pasje hiške

Hiške za pse ne omogočajo pretoka zraka, zaradi česar so nevarne v poletni vročini.
Če je vaš kuža poleti zunaj, mu zagotovite dovolj senčnega prostora, kjer se bo lahko hladil in preživel noč. Tudi ponoči naj ima na voljo hladno vodo, ki je obvezna v vročih poletnih dneh. 

6. Znaki vročinskega udara pri psih

Kadarkoli ste s psom zunaj in naokrog, bodite pozorni na njegovo vedenje, govorico telesa in drugo. Če se bo vaš kuža nenadoma ustavil na sprehodu in bo zadihan, je to znak, da se ustavite, si oddahnete in se ohladite s kužkom vred. 
Druga stvar, na katero morate biti pozorni, so njegova ušesa in rep. Če so njegova ušesa pokončna in kuža gleda okoli, je to dober znak. Če začnejo ušesa padati, vas lahko prične skrbeti. Enako velja za rep. 
Vročinski udar je lahko zelo resen za kužka v vročih poletnih dneh. Predvsem nevarna je vročina za mladičke, starejše pse in tiste s slabšim zdravstvenim stanjem. Upoštevanje zgornjih nasvetov lahko pomaga pri preprečevanju pregrevanja in vročinskega udara pri psih, vendar je ključnega pomena tudi vedeti, kateri so ostali znaki.

Simptomi vročinskega udara vključujejo: 
• Zadihanost, prekomerno slinjenje
• Očitno nelagodje
• Bruhanje in driska
• Napadi

Če opazite katerega koli od zgoraj naštetih simptomov, psa čim prej spravite v hladnejše okolje in pokličite svojega veterinarja za nadaljnja navodila.

Številni znaki vročinskega udara se morda ne bodo pojavili več dni, zato bodite previdni pri zunanjih aktivnostih. Hitra veterinarska oskrba lahko prepreči ali zdravi nekatere od teh zapletov.

Upamo, da vam bodo ti nasveti v pomoč,da boste vašemu ljubljenčku lahko zagotovili zabavno in varno poletje.
 

Delite s prijatelji na: