Kako dolgo se lahko vaš pes igra na snegu? />

16/12/2020

Zdravje, Zanimivo

Tako kot ljudje tudi psi različno prenašajo hladno vreme. Nekaterih kužki nikakor ne bodo stopili pozimi na prosto, na sneg, medtem ko drugi uživajo, ko se lahko kotalijo po belih strminah. Toda, ali ste se kdaj vprašali, kako varno je za vašega kužka, da ure in ure preživlja zunaj, ko se prebija skozi zimsko čudežno deželo vašega dvorišča? 

Pasma je pomembna

Pasma vašega psa je zelo pomembna pri določanju, kako dobro se prilagaja hladnemu vremenu. Kot si verjetno predstavljate, se kratkodlaki psi, kot je čivava, slabo prilagaja hladnemu vremenu. Preprosto nima dovolj krzna, da bi ga zaščitil pred mrazom. Aljaški malamut pa recimo odlično prenaša mraz in zimo. To je zato, ker se pod zunanjimi plašči skriva dodana zaščitna plast. Takšen plašč imajo haskiji, malamuti in akite.

Dober pokazatelj, ali je vaš pes naravno pripravljen na sneg, je opazovanje, kako se le-ta nabira na dlaki. Če opazite, da vaš pes leži v snegu, in se zdi, da se sneg ne topi, ko se kopiči na dlaki, je to zato, ker podlanka opravlja svoje delo. Če pa opazite, da se sneg na vašem kužku topi in je celi premočen, je čas, da se odpravite na toplo. 

Posebej pazite na mladiče

Medtem, ko se bo večina severnih psov z debelejšim plaščem dobro znašla na snegu, obstajajo tudi izjeme. Haskiji, ki denimo živijo na Floridi, se verjetno ne bodo prilagodili mrazu na način, na katerega se običajno, zaradi tako ekstremnih podnebnih razlik. Eno izmed dejstev je tudi to, da zdravi mladi psi lažje prenašajo mraz kot starejši psi z oslabljenim imunskim sistemom.

Paziti moramo, da mladičev, mlajših od osem tednov, v nobenem primeru ne pustimo zunaj v hladnem vremenu in na snegu, ne glede na pasmo. Njihov imunski sistem se v tem trenutku še ni razvil dovolj, da bi lahko varno zdržali hladne temperature, podlanke pa jim še niso popolnoma zrasle.

Pes mora imeti prostor, kamor se lahko zateče

Tudi če živite z aljaškim vprežnim psom, morate vseeno upoštevati zdravstvene težave. Še posebej so ogrožene tačke vašega kužka ne glede na njihovo pasmo. Med blazinicami tačk se lahko nabira sneg in led, kar vodi do ozeblin in drugih težav. Vedno jih očistite, ko pridete iz snega na toplo. Škornji so odličen način za zaščito tačk vašega ljubljenčka pozimi.

Poskrbite, da bo vaš pes, ko mu bo dovolj snega in mraza, imel prostor, kamor se bo lahko zatekel. Ta prostor mora biti dobro izoliran, če je kje na prostem, in imeti mora dovolj prostora za gibanje. Tudi udobna postelja ne bi škodila! Vedno imejte pri roki tudi vodo, ki ni zamrznjena.

V glavnem, vaš kužek bo vredu, dokler boste razmišljali in uporabili zdravo pamet. Če se trese, ga pripeljite noter. Pozorni bodite na znake, ki jih kaže, če želi na toplo, kot so skrivanje pod avtomobilom, pod streho. Nikoli ne puščajte psa čez noč zunaj pri temperaturah okrog ledišča ali celo pod lediščem, ne glede na pasmo. Nobena podlanka ni dovolj topla, da bi psu preprečila zmrznitev. 

Ne pozabite, da so psi čustveno podobni otrokom. Samo zato, ker je videti, kot da vaš mladiček uživa na snegu, še ne pomeni, da ga morate pustiti tam zelo dolgo časa.

Delite s prijatelji na: