Kako dolgo lahko pustimo psa samega? />

 

Razmišljate o tem, da bi imeli psa? Potem je ena izmed stvari, o katerih morate razmisliti, tudi ta, kako dolgo bo kuža sam doma in ali je to za psa, ki ga želite imeti, primerno.

 

To je precej pereča tema. Skoraj vsak lastnik kužka ima svoje mnenje o tem, ali lahko pustimo psa samega dalj časa. Medtem ko na tisoče lastnikov hišnih ljubljenčkov pse pusti same doma več ur, medtem ko dan preživijo v službi, spet drugi menijo, da raje ne bodo imeli kužka, da le-ta ne bo preveč časa preživel sam.
Dejstvo je, da so psi živali, ki so bile prvotno vzgojene za življenje v krdelu. To pomeni, da potrebujejo socialni stik. Za razliko od mačk, na primer, psi niso radi sami. Na žalost pa večina odraslih nima izbire, kot da kužka pustijo samega večino dneva. 

 


Odmor za nujno potrebo

 


Noben lastnik psa si ne želi, da njegov kuža opravi potrebo kar sredi dnevne sobe. Medtem ko lahko odraslega psa naučite, da več zdrži oziroma zadrži opravljanje potrebe, medtem ko njegovega lastnika ni doma, pa mladički tega ne zmorejo. Pravzaprav za mladičke velja sledeče pravilo: zdržijo lahko vsaj toliko ur, kolikor znaša njihova starost v mesecih.
To na primer pomeni, da bi moral trimesečni mladiček tri ure držati svoj mehur. Seveda to pravilo ne velja za starejše kužke. Mnogi strokovnjaki priporočajo največ osem ur za povprečno pasmo psov, kar pomeni, da je treba psa izpustiti, da opravi svojo potrebo, vsaj na vsakih osem ur.

 


Upoštevajte urnik hranjenja

 


Kdor je poskušal in ni uspel ohraniti sobnih rastlin pri življenju, je verjetno napačno mislil, da se lahko vse rastline zaliva ob istem času in enako pogosto. Ampak tako kot pri rastlinah, tudi pri psih ni tako. Nekateri potrebujejo več vode, nekateri manj.
Tako imajo tudi različni psi različne potrebe in urnike hranjenja. Na to lahko vpliva njihova starost, kako dolgo spijo, kako aktivni so in celo kakšne pasme so. Zato upoštevajte vse dejavnike, ki vplivajo na urnik hranjenja psa.

 


Sam doma

 


Ogromno kužkov preživi več ur doma, samih. Pa so res vredu takrat? Nekateri so doma namestili kamere in kužka v času svoje odsotnosti snemali. Opazili so, da si je kuža preprosto čas vzel “zase” in si privoščil daljši počitek v času samote.To velja seveda za pse, ki nimajo nikakršnih težav s tesnobo, s tem, da so sami…

 


Psi z ločitveno tesnobo

 


Pri psih, ki trpijo zaradi ločitvene tesnobe, je primer lahko drastično drugačen. Čeprav je odvisno, kako močno je njihovo stanje, je lahko tudi kratek čas, ko je kuža sam, zelo stresen zanj. Za takšnega psa je lahko zelo stresno, če je dalj časa sam.
Pri teh psih gre samo za trening. Dobro usposobljenega psa brez ločitvene tesnobe lahko običajno pustimo samega za 8, 9 ur, koliko traja običajen delovnik. Vendar ne pozabite, ko pridete domov, kužka obvezno peljite ven ter mu zagotovite dovolj vaše pozornosti in dovolj vadbe oziroma aktivnosti.
Če boste posvojili psa, ki potrebuje ljudi okoli sebe ves čas in ga boste nenadoma pustili samega, se lahko pri takšnem kužku hitro razvije ločitvena tesnoba. Zato v takšnih primerih bodite izredno pazljivi. 

 


Lahko ali naj

 


V današnjem času ni nič nenavadnega, če pustite psa samega več ur (10-12). Verjeli ali ne, večini psov ne manjka čisto nič, če jih pustimo same, če jih na to dobro navadimo.
Ampak, ali bi res naj pustili psa tako dolgo samega? To je povsem drugo vprašanje in odgovor, ki vam ga bodo dali številni trenerji, se glasi "NE". V idealnih razmerah ne bi smeli nobenega prisiliti, da drži svoj mehur dlje kot 6-8 ur. Mnogi psi lahko tako dolgo zadržijo svoje mehurje, vendar tega ne bi smeli.
Ne pozabite, da so psi družabna bitja, ki so najsrečnejša takrat, ko so lahko v vaši družbi.

 

Delite s prijatelji na: