Je vašega kužka strah? Pomagajte mu na pravi način! />

25/04/2019

Zdravje, Zanimivo, Nasveti, Novice

Je tudi vaš kuža med tistimi bolj boječimi? Ko vidi drugega psa, tudi on povesi ušesa, rep hitro da med noge, se želi obrniti in zbežati proč? Strah je čustvo, ki je nujno, saj živalim omogoča, da se soočijo z nevarnostjo. Če pa se strah spremeni v fobijo ali se pojavi ob neprimernem času, pa lahko postane velik problem in tako sprehodi z vašim kužkom lahko postanejo zelo stresni za vašega psa.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako lahko vaš kuža premaga strah pred drugimi psi

Strah zaradi pomanjkanja socializacije

Razlog, da se vaš kuža boji drugih psov, je lahko v pomanjkanju socializacije. Z drugimi besedami, kot mladič vaš kuža ni imel dovolj stikov z drugimi psi. To se lahko zgodi pri psih, ki so jih zelo zgodaj ločili od svojih bratcev in sestric ter niso nikoli imeli stikov z drugimi psi v svojem okolju. 

Še zmeraj lahko vašega psa socializirate, ga navadite na druge pse, je pa seveda to veliko zahtevnejši in bolj dolgotrajni postopek. 

Strah, ki je lahko posledica travmatične izkušnje

Če se vaš kuža hitro prestraši, lahko kopičenje teh slabih izkušenj ta strah spremeni celo v fobijo. To se pogosto zgodi, ko majhen, preplašen kuža pride v stik z velikimi, razigranimi psi, ki se bi radi igrali z njim na precej, za njega, grob način. 

Predvsem je to značilno za mladičke, ki se prestrašijo in doživijo kakšno travmatični izkušnjo ter potem kasneje ta strah izražajo z renčanjem, lajanjem in drugimi agresivnimi pristopi, ki jih kažejo do drugih psov, s katerimi se srečujejo. Lahko pa je razlog, da se vaš kuža boji velikih psov, tudi v tem, da ga je kdaj večji pes napadel. 

Strah, ki ga krepi še lastnik

Lastniki kužkov pogosto želimo pomagati svojemu štirinožnemu prijatelju, ko je ta prestrašen, tako, da ga božamo in se z njim nežno pogovarjamo, da bi ga pomirili. Vendar lahko s tem še poslabšamo problem. Tako bomo psu samo potrdili, da ni nič narobe, če se boji. 

Prav tako ni prav, da ga silimo, da je v družbi drugih psov, če vidimo, da se jih boji. Tako bomo še bolj poslabšali odnos s svojim psom.

Kako lahko pomagam kužku, da se bo počutil varnega?

Da bo pomagali psu, ki se boji drugih psov, je prva stvar ta, da ga enostavno sprejmemo takšnega, kot je, in ga ne poskušamo prisiliti, da ta strah premaga iz danes na jutri. Pomembno je, da postopoma zgradimo zaupanje psa. 

Če se vaš pes prestraši, ko zagleda drugega psa, je najboljše, da ostanete mirni in ohranite nevtralno vedenje. Če ga poskušate umiriti s tihim pogovorom, bi to lahko razumel kot utemeljitev svojega strahu. Prav tako lahko na ta način poskuša pritegniti vašo pozornost. 

Niti ga ne smete prisliti, da se znajde v tej stresni situaciji, saj bi lahko tako kuža izgubil zaupanje v vas in bi ga vse skupaj še bolj travmatiziralo. 

Zato je pomembno, da veste oziroma ugotovite, kaj je sploh razlog, da je vašega psa strah, in da mu poskušate na najboljši možen način pomagati. Če tega ne zmorete sami, poiščite pomoč v šoli za pse, tam vam bodo sigurno vedeli pomagati. 

Psi so družabne živali, ki morajo vedeti komunicirati s svojimi vrstniki. Zato je zelo velikega pomena, da jim pomagamo premagati njihove strahove.
 

Delite s prijatelji na: