Ali kužek spi v vaši postelji? />

08/01/2019

Zdravje, Nega, Zanimivo, Nasveti

Imeti domačo žival lahko zelo pozitivno vpliva na vaše zdravje. Tisti migajoči repek, ko vstopite skozi vrata, vam sigurno polepša dan. Ne glede na to, kakšno je vreme, če imate kužka, veste, da ga v vsakem vremenu morate peljati na sprehod. Prelep občutek je, ko se vrnete domov in vas tam čaka vas ljubljenček. Dokazano je tudi, da lastniki kužkov imajo nižji krvni pritisk, nižji holesterol, znižane trigliceride in hkrati niso tako osamljeni.

V ZDA ima več kot 60 odstotkov ljudi psa in od te množice lastnikov psov, jih 50 odstotkov dovoli, da pes spi v njihovi postelji. Od 250 bolezni, ki se prenašajo iz živali na ljudi, 100 bolezni prenašajo domače živali. Kar pomeni, da je lahko tudi vaš kužek prenašalec katere izmed teh bolezni, kot so paraziti ali kakršnih koli drugih okužb.

# Kdo spi s hišnimi ljubljenčki?
Ko enkrat naredite prostor v vaši postelji za vašega štirinožnega prijatelja, bo zelo težko prekiniti to vez med vami in kužkom. Kakorkoli, če se odločite, da je vaš kužek lahko pri vas v postelji, medtem ko je vaš mož na službeni poti, se pogosto zgodi, da, tudi ko se mož vrne, ta navada ostane. Študije kažejo, da 25 odstotkov žensk spi z domačo živaljo, medtem ko samo 16 odstotkov moških spi s kužki. 

# Paraziti
Vaš kuža ima sigurno redne zdravniške preglede in redna cepljenja. Se pa zgodi, da kužki pogosto dobijo parazite, kljub vsem cepivom. Če je vaš kuža že okužen s parazitom, potem so jajčeca tega parazita tudi na njegovem kožuhu. Ko se kuža stisne k vam, lahko ta jajčeca padejo iz kužka na vašo posteljnino in se nato zajejo v vašo kožo. 

# "Čokolada" na vaši blazini
Vem, kaj boste rekli. Vaš kuža je poseben, razume vas. Lahko komunicirata brez, da bi rekla besedo. Ampak: ta vaš kuža je pravkar pustil čokolado na vaši blazini. Ups, to ni čokolada. 

Psi zelo radi vohajo in kopajo po iztrebkih. Velika verjetnost je, da nekaj teh iztrebkov ostane tudi med njihovimi kremplji. Kadar spi v vaši postelji, verjetno nekaj teh iztrebkov prinese tudi vam.


# Kaj pa prednosti?
Med vsemi slabostmi, ki jih prinaša spanje z vašim ljubljenčkom, obstaja tudi ena pozitivna stvar. In ta je: boljši spanec. Veliko lastnikov kužkov misli, da kužki vplivajo na njihov boljši in bolj kvaliteten spanec. Je tudi pri vas tako?

Res je, da je dosti večja verjetnost, da boste dobili katero izmed bolezni, če vas bo vaš pes lizal po obrazu, če mu boste poljubljali usta ... Vas pa spanje z njim še vedno izpostavlja določenim tveganjem. Otroci, dojenčki in kdorkoli drug, ki ima težave z imunskim sistemom, ne sme nikoli deliti postelje z kužkom, zato ker je enostavno prenevarno. 

Prenašanje teh bolezni je lahko obojestransko. Tudi vi lahko vašemu kužku prenesete katero od bolezni. 


Razumemo, da je vaš kuža del vaše družine in da so tveganja zelo redka. Če se odločite, da boste delili posteljo z vašim štirinožnim prijateljem, potem poskrbite tako za vaše kot tudi za kužkovo zdravje. Poskrbite, da bo vaš kuža redno obiskoval veterinarja in jemal vsa predpisana zdravila. Redno ga kopajte in spremljajte njegovo obnašanje. Po vsakem sprehodu mu skrbno očistite tačke. Tako ne boste tako izpostavljeni raznim boleznim, če se boste odločili, da brez vašega kužka enostavno ne morete spati. 


 

Delite s prijatelji na: