Alergije pri psih: simptomi in zdravljenje />

Ste že slišali, da je kdo povedal, da ima njegov pes alergijo? Je tudi vaš veterinar mnenja, da bi lahko vaš štirinožni prijatelj imel alergijo? Morda tudi vi sumite, da jo ima?

Če je tako, potem ste verjetno že tudi ugotovili, da alergije pri psih niso tako preproste, kot bi si morda želeli. Obstaja več različnih vrst alergij, ki bi lahko povzročile simptome vašega psa.


Vrste alergij pri psih


Alergije so reakcija imunskega sistema na tuje snovi, zaradi katerih seveda lahko trpijo ljudje in hišni ljubljenčki. Pri psih je kar nekaj različnih vrst alergij. Alergije na koži, ki se kažejo kot izpuščaji, alergije na hrano in okoljski alergeni predstavljajo izzive za pse in njihove lastnike, še posebej zato, ker se vsi ti simptomi različnih alergij med seboj prepletajo.


Kožne alergije 


Kožne alergije, imenovane alergijski dermatitis, so najpogostejša vrsta alergijskih reakcij pri psih. Obstajajo trije glavni vzroki kožnih alergij pri psih: alergijski dermatitis, zaradi prisotnosti bolh, alergije na hrano, okoljski alergeni.


Alergijski dermatitis z bolhami je alergijska reakcija na ugrize bolh. Nekateri psi so alergični na slino bolhe. Zaradi tega kužke, ki imajo alergijo na slino bolh, tam,  kjer so ugrizi, izredno srbi, njihova koža pa lahko postane rdeča, vneta in luskasta. Opazite lahko tudi znake bolh, na primer njihovo umazanijo ali jih celo vidite.


Alergija na hrano in občutljivost lahko prav tako povzročijo srbečo kožo. Najpogostejša občutljiva, srbeča mesta psov z alergijo na hrano so ušesa in šape, to pa lahko spremljajo tudi prebavni simptomi.


Okoljski alergeni, kot so prah, cvetni prah in plesen, lahko povzročijo atopične alergijske reakcije ali atopijski dermatitis. Te alergije so v večini primerov sezonske, zato lahko opazite, da se pes praska le v določenih obdobjih leta. Tako kot pri alergijah na hrano so najpogosteje prizadeta območja tačk in ušesa (vključujejo pa tudi zapestja, gležnje, gobec, pazduhe, dimlje, okrog oči).

Vse kožne alergije predstavljajo tveganje za sekundarno okužbo. Ko se vaš pes praska, grize in liže, tvega, da bo na ranjeno mesto prenesel še kakšno dodatno bakterijsko okužbo, ki bodo zahtevale zdravljenje.


Akutne alergijske reakcije


Morda najbolj zaskrbljujoča od vseh vrst alergij pri psih je akutna alergijska reakcija. Psi, tako kot ljudje, lahko doživijo anafilaktični šok, če imajo hudo reakcijo na alergen. Če je ne zdravimo, je to lahko usodno.

Odstranjevanje čebeljega žela in reakcije na cepivo lahko med drugim povzročijo anafilaktični odziv pri nekaterih psih, zato je vedno dobro, da psa natančno spremljate po uporabi kateregakoli novega cepiva, zdravila ali živil. Na srečo so anafilaktične reakcije pri psih redke.

Tudi vaš pes, tako kot ljudje, lahko začne, kot reakcijo na alergen, otekati. Otekanje obraza, grla, ustnic, vek ali ušesnih ušes je lahko resno, vendar je le redko smrtno. Veterinar ga lahko pozdravi z antihistaminikom.


Simptomi alergij pri psih


Simptomi alergij pri psih se lahko razlikujejo glede na vzrok. Pes, ki preide v anafilaktični šok, bo imel na primer padec krvnega sladkorja, ki mu bo sledil šok.


Naslednji simptomi so lahko znak alergijske reakcije:
 • Srbečica
 • Koprivnica
 • Otekanje obraza, ušes, ustnic, vek
 • Rdeča, vneta koža
 • Driska
 • Bruhanje
 • Kihanje
 • Kronično vnetje ušes
 • Neprestano lizanje
 • Srbeča ušesa
 • Srbeče, solzne oči


Nekateri od teh simptomov so lahko tudi znak drugega stanja. Za natančno diagnozo in za pomoč psu, se posvetujte z vašim veterinarjem.


Zdravljenje alergij pri psih


Najboljši način zdravljenja alergije je izogibanje vzroku, ki alergijo povzroča in alergenu. To pa seveda vedno ni mogoče. Glede zdravljenja pa je odvisno, katero vrsto alergije ima vaš pes. Na primer, najboljši način za zdravljenje dermatitisa z bolhami je uničenje bolh, medtem ko je najboljši način za zdravljenje alergije na hrano ali intolerance na hrano sprememba prehrane.

Poleg kakršnih koli sprememb življenjskega sloga, ki bi bile morda potrebne, vam lahko veterinar za psa predpiše tudi zdravila, ki bodo pomagala nadzirati znake, povezane z alergijsko reakcijo, kot so srbenje in morebitne sekundarne kožne okužbe, ki bi se lahko razvile kot posledica.

Za vse kužke, ki ki trpijo za diarejo, imajo težave s kožo in alergijo na hrano, smo pri nas razvili Dino Sensitive prehrano z jagnjetino in rižem, ki je namenjena vsem pasmam psov. Odkrijte več tu.
Če ima vaš pes hudo alergijsko reakcijo, je najboljša rešitev, da ga čimprej odpeljete k veterinarju, kjer vam bodo pomagali. Ostanite zdravi, tako vaši ljubljenčki kot tudi vi.

Delite s prijatelji na: