9 najpametnejših pasem psov />

Medtem ko so vsi psi človekovi najboljši prijatelji, so nekateri od njih pametnejši od drugih. Ko gre za delovno inteligenco (npr. sledenje ukazom), nekatere pasme psov resnično izstopajo. Odkrijte, katere so to. 


Ali ste se na primer kdaj vprašali, ali so velike pasme psov pametnejše od malih pasem? Kako sploh določiti IQ psa? Vse to je pomembno vedeti, ko gre za razvrstitev najbolj inteligentnih psov. 


Ali imajo psi IQ?


Ne ravno. "IQ" kužka je odvisen od kakovosti, ki jo opazujete. Na primer, če se vaš pes lahko nauči novega ukaza v manj kot petih ponovitvah, ga lahko štejete med Einsteine mladičkov.


So večji psi pametnejši od majhnih psov?


Ni potrjeno kot dejstvo, vendar nekatere raziskave kažejo, da bi naj bili večji psi pametnejši. 


Poglejmo, katere so najpametnejše pasme psov.


1. Borderski ovčar


Borderski ovčar je zasedel prvo mesto med najbolj inteligentnimi psi, saj bi se naj večino novih ukazov naučil v manj kot petih ponovitvah. 


2. Pudelj


Pudelj je, ne glede na svojo velikost, izredno ponosen, topel in prijazen pes, ki ga lahko veliko naučite, saj velja za drugo najinteligentnejšo pasmo nasploh. Spada med izredno zaupljive in ljubeznive kužke, ki se močno navežejo na svojega lastnika. 


3. Nemški ovčar


Nemški ovčarji z veseljem služijo kot policijski psi, kot vodniki slepih, psi za terapije. Spadajo med izredno zanesljive pse in odlične čuvaje. So pogumni, zvesti in ubogljivi spremljevalci. 

4. Zlati prinašalecZlati prinašalec spada med najbolj priljubljene družinske ljubljenčke. So izredno inteligentni, ljubeči, samozavestni psi. So zelo dobri čuvaji. Primerni so za iskanje pogrešanih oseb. 


5. Doberman


Dobermani so dobili ime po Luisu Dobermannu, ki je želel, da bi bili ti psi ne samo dobri čuvaji, pač pa tudi močni, stabilni in izjemni lovci. Je ena najbolj zvestih in nepodkupljivih pasem. 


6. Šetlandski ovčar


Šetlandski ovčarji spadajo med eno izmed izredno popularnih pasem, zlasti zaradi svoje inteligence in učljivosti. So majhna pasma psov, ki je visoko inteligentna prijazna, nežna, živahna, zvesta in učljiva. 


7. Labradorec

Laboratoriji radi ugajajo, ne glede na to, ali gre za pse vodnike, pse za odkrivanje narkotikov ali le vsakodnevne družinske ljubljenčke. V Ameriki so že kar 27 let zapored najbolj priljubljena pasma v državi. So inteligentni psi, ki so zvesti svojemu lastniku. 


8. Kontinentalni pritlikavi španjel (Papillon)

Kontinentalni pritlikavi španjel spada med živahne in precej robate kužke. So precej igrivi, polni dogodivščin. Kljub svoji velikosti so odlični čuvaji, saj vas bo z laježem opozoril na kakršnokoli nevarnost. 


9. Rotvajler


Rotvajlerji so, kljub svoji velikosti, po naravi zelo ljubeči psi. Prav tako spadajo med izredno inteligentne pse, ki se zelo hitro učijo. Njegova največja želja je, da bi ugajal svojemu lastniku. So umirjeni in izredno samozavestni psi. 


Ne glede na to, kako hitro se vaš ljubljenček nauči določenih ukazov, verjamemo, da ga imate najraje na svetu. 
 

Delite s prijatelji na: