8 zabavnih dejstev o vašem kužku />

23/09/2020

Zanimivo

Ali menite, da veste vse o vašem kužku? Prepričani smo, da obstaja še kakšno dejstvo, za katerega še niste slišali. Tokrat smo vam pripravili nekaj zabavnih dejstev o naših pasjih prijateljih. 

1. Psi imajo 40-krat večji center za analizo vonja v možganih kot ljudje.

Psi zaznavajo vonj tisočkrat bolje kot ljudje. Njihov nos ima na milijone več receptorjev za vonj - na primer človeški nos ima v povprečju 5 milijonov celic, jazbečev nos pa 125 milijonov celic, zaradi česar jih velikokrat uporabijo pri iskanju drog.

2. Tudi njihova ušesa so precej impresivna.

Vonj psov je lahko precej neverjeten, vendar ne pozabite na njihov sluh! Vse, od postavitve ušes do mišic v njih, jim pomaga ujeti celo vrsto zvokov, ki jih ljudje ne moremo. Pravzaprav je najbolj priljubljena razlaga, zakaj psi nagibajo glave, ta, da poskušajo najti vir zvoka. 

3. Njihov občutek za okus pa je veliko manj razvit.

Psi imajo približno šestino števila brbončic, ki jih imajo ljudje. Občutljivost za okus je odvisna od števila in vrste brbončic, ki jih ima določeno bitje. Človek, tokrat, za razliko od vonja in sluha, premaga psa v ocenjevanju okusov, saj človeški jezik premore kar od 8.000 do 10.000 brbončic, pasji pa le okoli 1.700. Psi imajo močno razvit okus za vodo, medtem ko okusa za slano hrano nimajo najbolj razvitega.

4. Noben pasji nos ni enak.

Pasji nos je enakovreden človeškemu prstnemu odtisu, pri čemer ima vsak edinstven vzorec grebenov in gub.

5. Tudi psi sanjajo.

Če ste že kdaj opazili, da vaš kuža trza v spanju, to verjetno pomeni, da sanja. Raziskovalci so ugotovili, da imajo psi podobne vzorce spanja in možgansko aktivnost kot ljudje. Poleg teag majhne pasme ponavadi sanjajo več kot velike. 

6. Mahanje z repom ima svoj pomen.

Če vaš pes navdušeno maha z repom, to pomeni, da vas z veseljem vidi, kajne? Ni pa nujno. Po poročanju Discovery.com psi mahajo z repom v desno, ko so srečni, in v levo, ko so prestrašeni. Nihanje mahanja pomeni, da so negotovi, hitro mahanje z repom, ki ga spremljajo napete mišice ali razširjene zenice, pa lahko nakazuje agresijo. 

7. "Pasji zadah" je pravzaprav nezdrav.


Lahko pričakujete, da ima vaš kuža zadah po psu. Toda, če je njegov zadah resnično slab, je lahko razlog za to zobna bolezen ali kakšna druga zdravstvena težava. Če tega še ne delate, vam priporočamo, naj vsako leto zobe vašega psa pregleda veterinar. 

8. Vaš pes se odziva na vaš ton.

Ne pozabite, da psi ne izkusijo celotne širine čustev, ki jih občutijo ljudje. Če poskušate svojega psa dresirati ali opomniti, ga lahko ob jeznem tonu in zelo glasnem glasu samo prestrašite. Vaš govor, ton, ritem, višina vašega glasu so veliko pomembnejši od tega, kar pravzaprav govorite. To je tudi velik del razloga, da se psi pozitivno odzivajo na vašo ljubko “pasjo govorico”.

Morda opažate še kakšno zabavno dejstvo pri vašem ljubljenčku? Podelite ga z nami, veseli bomo dogodivščin z vašim kužkom. 
 

Delite s prijatelji na: