7 živil, ki jih vaš hišni ljubljenček ne bi smel zaužiti />

03/12/2020

Prehrana, Zdravje, Zanimivo

Hišni ljubljenčki radi zaužijejo kakšen dodaten grižljaj hrane, kadarkoli lahko, zato morate biti previdni, kaj zaužijejo, saj so nekatere stvari lahko zelo nevarne za njihovo zdravje.

Živila, ki so popolnoma primerna za prehrano ljudi in tudi nekatere druge živali, so lahko za vašega kužka strupena, kar lahko resno ogroža njegovo zdravje in počutje. Zakaj? Ker ima vsaka žival zelo različne stopnje metabolizma. 

1. Čokolada

Čokolada vsebuje teobromin in kofein, ki pospešita srčni utrip in spodbujata živčni sistem. Od vrste čokolade, količine, ki jo vaš pes zaužije, in teže psa je odvisno, kakšno škodo bo naredila čokolada vašemu psu. 

Če zaužije preveč teobromina in kofeina v čokoladi, lahko to povzroči bruhanje, drisko, nemir, povečano uriniranje, tresenje, povišan srčni utrip, epileptične napade, v najhujšem primeru tudi smrt. Spodaj je seznam od najbolj nevarnih do manj nevarnih čokolad za vašega psa: 

• kakav v prahu,
• nesladkana jedilna čokolada,
• polsladka čokolada,
• temna čokolada,
• mlečna čokolada,
• bela čokolada.


2. Kava, čaj in ostali izdelki, ki vsebujejo kofein

Kofein je za pse izjemno nevaren in v 1-2 urah lahko vaš pes doživi blago do hudo hiperaktivnost, nemir, bruhanje, povišan srčni utrip in krvni tlak, tresenje, epileptične napade ali v najslabšem primeru smrt.

3. Česen

Čeprav je česen lahko za pse v majhnih količinah priporočljiv (in celo koristen za zdravljenje bolh), lahko večje količine povzročijo hude težave. Česen ima enake značilnosti kot čebula, ki je strupena za pse, saj ubija število rdečih krvnih celic in povzroča anemijo. Znaki lahko vključujejo šibkost, bruhanje in težave z dihanjem.

4. Avokado

Avokado vsebuje persin, ki lahko povzroči drisko, bruhanje in zastoj srca. Najnevarnejši del avokada je koščica, ker predstavlja nevarnost zadušitve in je polna smole. Če mislite, da je vaš pes zaužil koščico avokada, pokličite svojega veterinarja čim prej. Če je vaš pes pojedel majhen košček avokada, bo verjetno v redu, vendar pazite, da psa spremljate in pokličite veterinarja za nadaljnjo oskrbo.

5. Mačja hrana

Mačja hrana vsebuje beljakovine in maščobe, ki so primerne za mačjo prehrano, ne pa tudi za pasjo. Raven beljakovin in maščob v mačji hrani je za vašega psa previsoka in ni zdrava. Če vaš pes zaužije preveč mačje hrane, lahko pride do razdraženega želodca, debelosti in pankreatitisa.

6. Grozdje in rozine

Grozdje in rozine lahko psom povzročijo odpoved ledvic. Že majhna količina lahko povzroči, da vaš pes zboli. Bruhanje je zgodnji simptom, ki mu sledi depresija in nizka energija.

7. Mleko in mlečni izdelki

Čeprav majhni odmerki mleka in mlečnih izdelkov ne bodo ubili vašega psa, lahko povzročijo pri vašem psu uhajanje plinov in zelo neprijetne vonjave ter drisko. Mleko in mlečni izdelki lahko povzročijo prebavne težave in povzročijo alergije na hrano.


Prav vsi si želimo, da bodo naši ljubljenčki čim dlje časa preživeli z nami, zato odgovorno in previdno poskrbimo, kako se bodo prehranjevali, saj bo to vplivalo na njihov pravilen razvoj in dobro počutje. 
 

Delite s prijatelji na: