7 stvari, ki jih o psih še niste vedeli />

15/06/2020

Zanimivo

Ste se kdaj vprašali, kako dolgo v povprečju živijo kužki? Zakaj se pes obrača v krogu, preden se uleže? Pripravili smo vam 7 zanimivih dejstev o vašem štirinožnem prijatelju. 


1. Zelo dobro slišijo.


Psi imajo za premikanje ušes dvakrat več mišic kot ljudje. S temi mišicami lahko naredijo več kot 100 različnih potez obraza. Ta izjemna kužkova ušesa mu omogočajo, da sliši več kot 200 m oddaljen zvok, ki je tako šibek, da ga človek ne zazna niti v oddaljenosti 25 m.


2. Zakaj se psi obračajo v krogih, preden se uležejo?


V naravi to nagonsko delovanje dolgo travo spremeni v posteljo. Da bo vašemu psu doma udobno, poskrbite, da ima določeno mesto za spanje, ki bo zmeraj na istem mestu. To jim bo pomagalo, da se počutijo varno.


3. Oči imajo večje kot želodček.


Želodec kužka, ki je majhne pasme, je velikosti oreha. Kar pomeni, da so njegove oči večje od njegovega majhnega želodčka. 


4. Potrebujejo redno ščetkanje.


Odrasel pes ima 42 zob, za katere je potrebna posebna nega. Pomembno je tudi, da jim skušamo redno umivati zobe s specializiranimi izdelki. Priporočljivi so tudi letni zobozdravstveni pregledi.


5. Kako dolgo živijo?


Povprečna življenjska doba psa je 8 do 15 let. Poskrbite, da boste obiskali veterinarja za redne preglede tudi, če je kužek zdrav, saj boste tako ohranili zdravje in počutje vašega ljubljenčka ter mu tako omogočili, da bo dlje časa z vami. Je pa življenjska doba psov odvisna tudi od pasme.


6. Kako nemočni so mladički?


Mladički so ob rojstvu gluhi, slepi in brez zob ter nimajo skoraj nobenega občutka za vonj. Da se bo vaš kuža razvil v močnega odraslega psa, poskrbite, da ga hranite s hrano, ki je primerna za mladičke. Seveda takrat, ko se več ne hranijo pri mami. 


7. Samski ljudje: Izberite modro svojega ljubljenčka.


Najboljši pes, s katerim bi naj privabili nasprotni spol za zmenek, je zlati prinašalec, najmanj primeren pa je pitbul. Ko izbirate svojega novega ljubljenčka, poskrbite, da boste raziskali pasmo, ki bo ustrezala vašemu življenjskemu slogu.

Ali ste morda nad katerim dejstvom začudeni ali ste vse to že vedeli? Veseli bomo, če nam pošljete še kakšno posebnost vašega kužka. 


 

Delite s prijatelji na: