7 nasvetov za treniranje psa />

06/11/2018

Novosti, Zanimivo, Nasveti

Juhu, kužek je končno doma! S tem, ko je prišel v vaš dom, pa se takoj prične tudi treniranje oz. učenje novih vzorcev. Lulanje na preprogo in grizenje novih čevljev vsekakor odpade. Kje začeti z vzgojo kužka?

Ne glede na to, ali sami vzgajate vašega kužka ali pa vam bo pomagal zasebni trener, smo vam pripravili nekaj osnovnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati od prvega dneva naprej, ko kužek prestopi vaš prag. Verjemite, tako bo življenje z vašim ljubljenčkom potekalo brez neprijetnih “pretresov”. 


1. Izberite ime za vašega kužka na pameten način in ga spoštujte

Seveda boste želeli vašemu psu dati ime, ki vam je pri srcu, vendar je dobro, da o tem imenu premislite. Naj bo takšno, da vam bo omogočalo enostavno izgovorjavo in ga kužek zagotovo ne bo mogel preslišati. 
Če ste morda sprejeli starejšega psa, je verjetno navajen na svoje ime, vendar kljub temu lahko naredite spremembo. Če kužek prihaja iz zavetišča, je verjetno imel začasno ime, ki mu ga je dodelilo osebje. Če je “žlahtnega rodu”, ima verjetno dolgo ime, ki ga boste morda želeli skrajšati ali spremeniti. Novo ime lahko predstavlja njegov nov začetek. Psi so namreč izjemno prilagodljivi in bodo ime dovolj hitro, če ga boste uporabljati dosledno, usvojili. 
Ni pomembno, ali je ime novo ali staro, če je le možno, ga povežite z zabavo, ne pa z negativo. Cilj je razmišljati o njegovem imenu na enak način, kot razmišljate o drugih “velikih” stvareh v njegovem življenju, npr. sprehodih, piškotkih, večerji ...

2. Sprejmite hišna pravila

Preden sprejmete kužka, se odločite, kaj bo lahko in kaj ne sme storiti. Ali lahko spi na postelji? Ali določenih delov hiše ne sme obiskati? Bo imel svoj prostor pri jedilni mizi? Če se določijo nekatera pravila, se boste izognili zmedi. 

3. Učite ga, da pride, ko ga pokličete

“Pridi Piki! Priden Piki!” 
To, da ga kličete po imenu, in pride, ko ga pokličete, je ukaz, ki ga morate naučiti naprej. V trenutku, ko pride k vam, bo vaš status okrepljen. Pohvalite ga na zelo pozitiven način. Poskusite ga poklicati tudi, ko je zelo zaposlen, in trenirajte, da se bo vedno hitreje odzival in vam bo večno zvest. 

4. Nagradite njegovo dobro vedenje

Lepo je, da vašega ljubljenčka pohvalite, ko mu nekaj uspe. Uporabljajte prigrizke, igrače, posvetite se mu in se mu iskreno zahvalite. Povejte mu, ko nekaj naredi prav. Prav tako nikoli ne nagradite slabega vedenja, saj ga boste s tem zmedli in ne bo več vedel, kaj je prav in kaj narobe. 

5. Pasja ura

Psi živijo za trenutek. Dve minuti za tem, ko nekaj naredijo, se več ne bodo spomnili, kaj se je zgodilo, bo že pozabljeno. Ko naredi nekaj slabega, mu morate takoj v tistem hipu pokazati, kaj ni bilo vredu, saj bo le tako povezal vedenje in popravek. Dosledno ponavljanje bo okrepilo tisto, kar se je naučil. 


6. Prepričajte ga, da naj ne grize

Namesto, da bi ga grajali, je odličen način, da ga odvadite grizenja, pretvarjanje, da imate hude bolečine, ko vas grize. Presenečen bo in se bo takoj ustavil. Če to ne deluje, kupite žvečilno igračo.         

7. Zaključite trening na pozitiven način

“Priden fant! Odlično si opravil, Piki!” 
Ne pozabite, vaš kužek je trdo delal, da bi vas razveseljeval skozi ves trening. Pohvalite ga, dajte mu priboljšek, namenite mu čas za igro. To vam bo zagotovilo, da bo prihodnjič še z večjim veseljem pričakal trening, saj se mu bo ta pozitivna nota vtisnila. 

Kako so vam všeč naši nasveti za urjenje psa? Ali ste katere izmed njih že prakticirali? Vam pri tem pomaga tudi trener? Veseli bomo vašega komentarja. 
 

Delite s prijatelji na: