7 načinov, kako se zbližati z vašim novim kužkom />

06/03/2019

Zdravje, Zanimivo, Nasveti

Pripeljati domov novega kužka je vsekakor vznemirljivo, ampak kljub temu je lahko ta trenutek zelo težak. Vsi si želimo, da bomo našemu novemu ljubljenčku lahko nudili kar se da najboljše pogoje. Najbolj pomembno od vsega pa je, da z našim novim najboljšim prijateljem navežemo pristen odnos.

Kot pri vsakem odnosu, je tudi tukaj potreben čas, da se navežemo en na drugega. To pa lahko storimo na kar nekaj preprostih načinov, že prvi dan. Naj vam predstavimo nekaj izmed njih.

#1 Bodite potrpežljivi

Vsak začetek je težak. Tako bo tudi, ko boste pripeljali novega kužka. Zato bodite potrpežljivi. Nekateri vas bodo sprejeli čez noč, pri nekaterih pa bo mogoče trajalo nekaj tednov, mesecev, da vas bodo sprejeli za svoje. 

Tako kot ljudje, imajo tudi kužki vsak svojo osebnost. Pri nekaterih traja kar nekaj časa, da se navadijo na novo okolje in na ljudi okoli sebe. Potrebno je prilagajanje, iz obeh strani. 

Ne ženite si k srcu, če vaš kuža ne bo že prvi dan skakal od veselja, če ne bo takoj pritekel k vam. Potreben je čas, da se navadijo na novo okolje, nov vonj, na nove ljudi, ki ga obdajajo. To obdobje je za vašega štirinožnega prijatelja lahko zelo stresno, zato bodite predvsem potrpežljivi in ne preveč vsiljivi. Če vidite, da je vaš kuža bolj sramežljiv, da ga je strah, potem ga ne silite v sprehode že takoj na začetku, prav tako ne vabite prve dni obiske k vam, da pokažete vašega kužka. Naj se najprej navadi na vas, in šele takrat, ko boste videli, da samozavestno hodi po hiši in da je vesel, ko vas vidi, takrat je pravi čas, da mu predstavite nove obraze. 

#2 Držite se urnika

Psi imajo radi rutino. Zato je zelo pomembno, da se od prvega dneva držite določenega urnika. Tako se bodo počutili veliko bolj sproščeni, vedeli bodo, kdaj lahko kaj pričakujejo. Prej se bodo naučili rutine, lažje bo za vas in za vašega kužka. 
Vašemu kužku lahko pomagate tako, da:
ga hranite vsak dan ob istem času,
dnevne sprehode izvajate ob istem času,
greste spat ob približno enakem času vsak dan.

Vemo, da si večina lastnikov kužkov želi čim več časa preživeti z njim, kar je super. Ampak vseeno se poskusite, vsaj prvih nekaj dni, držati vaše rutine. Tako se bo tudi kuža lažje navadil na vaš urnik in mu bo le ta postal nekaj vsakdanjega. 

#3 Držite se pravil, ki jih postavite

Bodite dosledni in konstantni pri sprejemanju pravil. Če ste veččlanska družina, je pomembno, da si določite enaka pravila. Največjo napako, ki jo lahko storite, je, da bo eden izmed članov kužku prepovedal hranjenje pri mizi, medtem, ko bo ga drugi hranil pri mizi. Takrat bo kuža postal zmeden in ne bo vedel, kaj je prav in kaj ne. Prav tako se dogovorite, kdaj boste vašega psa nagradili. Najbolje bo, da se usedete skupaj in se dogovorite, kakšna pravila boste postavili vašemu kužku, kaj mu bo dovoljeno in kaj ne. 

#4 Dajte vašemu kužku lasten prostor

Postavite sebe za trenutek v kožo vašega psa. Obdani ste s tujci, v novem okolju, kjer vam je vse nepoznano. Za  nekatere kužke so lahko prvi dnevi precej stresni. Zato je pomembno, da jim date svoj čas in prostor, naj tudi sami malo raziskujejo, in si tako postopoma pridobivajo zaupanje. 

Priskrbite vašemu kužku svojo posteljo, ki bo udobna, v kateri bo rad spal, nek prostor, v katerem se bo počutil varno. Nekateri psi potrebujejo prostor, da se umaknejo. Če se vaš kuža rad zadržuje v tem njegovem prostoru, ne bodite užaljeni. Ko se bo navadil na vas in na okolje, v katerem zdaj živi, bo sčasoma zelo rad v vaši družbi. 

#5 Sproščajte se skupaj

Preživite nekaj kakovostnega časa z vašim kužkom. Povabite ga k vam na kavč, cartajte se z njim, pojdite na tla in se igrajte z njim. Verjemite, zelo vam bo hvaležen. Kužki se zelo radi cartajo pred spanjem. Vključite to v vašo rutino, da se pred spanjem zvečer še malo pocartate, in tako bo vaš kuža vedel, da je po tem čas za spanje. 

#6 Hranjenje iz roke

To je posebej priporočljivo, če je vaš kuža med tistimi bolj sramežljivimi. Tako lahko zelo dobro navežete stik z njim. Veliko prej vam bo zaupal, vez med vami in kužkom se bo tako še bolj utrdila. 

Če niste med tistimi, ki radi hranite psa iz roke, je druga možnost tudi ta, da se kuža usede, vi pa mu daste priboljšek na tla. Tudi tako lahko navežete bolj tesno vez z njim. 

#7 Enostavni triki, ki ga lahko naučite

Mladički niso premajhni, da jih ne bi mogli naučiti nekaj preprostih trikov. Tudi to je eden izmed načinov, kako okrepiti vez z vami in vašim štirinožnim prijateljem. Ne pozabite pa, da so še to mladički, in da je njihova koncentracija bolj kratkoročna, zato naj bodo ti treningi kratki. Kajti majhni kužki hitro preusmerijo svojo pozornost. Prvo ga boste verjetno hoteli naučiti, da ko ga boste poklicali po imenu, da se bo na to tudi odzval. Drugi triki, ki ga lahko naučite so še: usedi se, stoj, prostor…
Ko bo vaš kuža poznal osnove, potem lahko pričnete z bolj zahtevnimi triki. 


Bodite torej potrpežljivi z vašim mladičkom, saj je vsak kuža drugačen, vsak ima svoj karakter in drugačne izkušnje. Dajte mu čas, ne silite vanj, in sčasoma bo vaš mladiček postal vaš najboljši prijatelj. 

Delite s prijatelji na: