6 nasvetov, kako pomagati psu pri privajanju na nov dom />

15/09/2020

Zanimivo

Pripeljati domov novega kužka je lahko odlična izkušnja. Ampak, tako kot mi, tudi kužki potrebujejo nekaj časa, da se prilagodijo na novo okolje. Tudi naši psi imajo radi rutino, zato bo doslednost v prvih nekaj mesecih pomemben del privajanja vašega psa.

Ne glede na to, ali ste pravkar dobili novega kužka ali posvojili starejšega psa, lahko pričakujete, da bo trajalo nekaj dni, da se navadijo na novo okolje. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki bodo vašemu kužku pomagali, da se prilagodi na nov dom.

1. Dajte psu čas, da se navadi

Vašemu kužku lahko pomagate, da se prilagodi na nov dom, tako da ga prvih par dni pustite, da ne silite preveč v njega. Ogromno mu bo pomenilo, če mu boste namenili čas, vendar ne celotna družina naenkrat. Naj spoznava družinske člane postopoma. Naj raziskuje hišo in dvorišče v svojem ritmu.

Nekateri psi potrebujejo več časa, da se prilagodijo na novo okolje, kar je lahko zanje precej izčrpajoče. Če ste svojega psa posvojili iz zavetišča, se zavedajte, da je ravno prišel iz hrupnega in stresnega okolja. Vaš miren in prijeten dom bo verjetno prvo mesto, kjer se je lahko po dolgem času v miru naspal.

Če vidite, da je vaš pes prve dni nekoliko zadržan, mu dovolite, da stvari preveri sam. Če vidite, da si želi vaše naklonjenosti, mu jo namenite. 

Nekateri psi se ne navežejo takoj z novim lastnikom - ne jemljite tega osebno. So v povsem novem okolju in potrebujejo čas, da se navadijo na nove ljudi, vonj in zvoke. Za psa je lahko to zelo stresno obdobje, zato mu ga poskušajte narediti čim bolj prijetnega.

2. Dajte svojemu psu lasten prostor

Eden od načinov, kako lahko vašemu novemu kužku naredite začetno obdobje bolj udobno, je, da mu zagotovite lastno udobno posteljo ali varno mesto, kamor se lahko umakne, ko je utrujen ali preobremenjen. Nekateri psi potrebujejo vsake toliko časa prostor, kamor se lahko umaknejo, ko potrebujejo čas, da se spočijejo od vsega stresa, ki ga prinaša nov dom. 

Če vaš ljubljenček ni razpoložen za crkljanje ali igranje, mu poskusite dati igračo, s katero mu pokažite, da vam lahko zaupa, s katero se lahko igra. To je preprost način, kako zgraditi zaupanje in, če se vaš pes v novi situaciji počuti nelagodno, mu lahko to obdobje olajšate tudi z občasnimi priboljški. 

3. Psi lahko v novem okolju izgubijo apetit


Stres zaradi novega okolja lahko pri psih povzroči, da izgubijo apetit. Če ste posvojili sramežljivega psa, bo morda potreboval nekaj dni, preden se bo počutil dovolj prijetno, da bo lahko pojedel običajen obrok. Nova prehrana ali sprememba hrane lahko povzroči tudi, da pes noče jesti. Pes sam ne bo stradal. Dokler je vaš pes zdrav, se bo naučil prilagajati svoji novi prehrani.

Če ste zaskrbljeni zaradi apetita svojih psov, jim ponudite kos hrane, na primer piščanca ali šunke. Če bodo zlahka jedli hrano z visoko vrednostjo, bodo verjetno šli skozi prilagoditveno obdobje. Če vaš pes po dnevu ali dveh ne bo vzel hrane z visoko vrednostjo, je čas, da se posvetujete s svojim veterinarjem.

4. Da bo dolgoročno lažje, ohranite rutino
 
Psi imajo radi rutino in prej, ko bo vaš nov pes navajen na vašo, boljše se bo počutil. Novemu psu lahko pomagate pri prilagajanju na vaš dom na sledeče načine:
⦁    Hranjenje vsak dan ob istem času.
⦁    Dnevni sprehodi ob približno enakem času.
⦁    Vsako noč v posteljo približno ob istem času.

V to rutino naj bo vključen tudi čas vadbe, čas crkljanja ali katerekoli druge dnevne igre ali aktivnosti, s katerimi bo sodeloval z vami. Ko se bo začel učiti vaše rutine in kaj se od njega pričakuje, se bo počutil bolj varno.

Vemo, da si mnogi lastniki želijo preživeti čim več časa s svojim novim psom in to je čudovito. Poskusite pa v prvih nekaj tednih vključiti vsaj nekaj svojih običajnih dejavnosti v dan, da se vaš pes prilagodi temu, kar bo postalo njegova običajna rutina.

5. Usposabljanje v hiši
 
Mladičke je potrebno šolati v hiši, lahko pa pričakujete tudi nekaj težav s šolanjem psa, ki ste ga vzeli iz zavetišča. 

Vi in vaš nov kužek ne bosta kar samodejno delala po istem urniku, zato bodite pripravljeni na nekaj nesreč v prvih nekaj tednih. Morda bo preveč pojedel ali popil, zato ga obvezno peljite ven, da ne pride do kakšnih nepotrebnih nesreč. 

6. Če je kuža nemiren, ga ne peljite takoj na obisk

Ko dobite novega kužka, ga morda želite čim prej predstaviti svojim prijateljem in družini. Preden boste to storili, poskrbite, da se bo vaš novi družinski član dobro počutil v novem okolju. Lahko se zgodi, da bo vaš kuža ob neznancih zelo nervozen in se bo počutil zelo neprijetno. Če vaš pes kaže kakršne koli znake nelagodja, počasi. Poskrbite, da bo imel dostop do lastnega varnega prostora ali območja, kamor se bo lahko umaknil, če se bo preobremenil.

Želimo vam, da bo uvajanje vašega novega hišnega ljubljenčka prijetno za vse vključene, hkrati pa vemo, da boste ob tem ustvarili veliko nepozabnih spominov. 

Delite s prijatelji na: