6 napak, ki jih delamo s kužki />

29/01/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Kot lastnik kužka, si želite, da ima vaš kužek najboljše življenje kot je možno. Navsezadnje vam vaš kuža nudi brezpogojno ljubezen. Kužki so del vaše družine, zato boste za njih naredili vse, kar je v vaši moči, da bo njihovo življenje kar se da lepo. 

Žal se nam kljub temu včasih zgodi, da ravnamo napačno, da naredimo napako pri psih, ne da bi se tega sploh zavedali. 

#1 NE PREVERIMO VSEH DEJSTEV, PREDEN KUPIMO PSA


Imeti psa ali mačko je odgovornost, ki ne traja samo teden dni, ampak celo življenje hišnega ljubljenčka. Zato bodite sigurni, da ste pripravljeni na takšno odgovornost, še preden boste domov pripeljali vašega novega člana. 
Posebej bodite pozorni na to, kakšno vrsto kužka želite in kakšne pogoje mu lahko nudite. Če se zanimate za specifično vrsto psa, najprej preverite njegove značilnosti, kakšno okolje potrebuje, skratka preverite, ali je ta kuža primeren za vas in okolje, v katerem živite. 

Ne odločajte se impulzivno, kajti, ko boste enkrat kužka imeli doma, bo prepozno. Če ste veliko zdoma, je pomembno, da imate pasmo, ki nima težav s tem, če je dalj časa sama. Kajti obstajajo kužki, ki nikakor ne želijo biti sami. Če imate doma že kakšnega ljubljenčka ali imate otroke, je pomembno, da preverite, katere pasme so primerne za otroke in katere imajo rade druge živali. 

#2 ALI KUPITI PSA V TRGOVINI Z ŽIVALMI?


Na podlagi raziskav, ki ste jih naredili, katerega psa kupiti, je pomembno, da preverite tudi, kje kupiti psa. 
Lahko ga poiščete v bližnjem zavetišču ali pa poiščete rejca. Obstaja veliko pasjih zavetišč, ki vam bodo podali ogromno informacij o kužkih, ki so pri njih. Pomagali vam bodo izbrati pravega kužka za vas.

#3 NE ČAKAJTE PREDOLGO S SOCIALIZACIJO KUŽKA


Če se odločite, da boste raje kupili mladička kot odraslega psa, potem imate odlično priložnost, da ga vzgojite tako, kot vi želite. Ampak hkrati imate odgovornost, da ga čimprej socializirate, pomeni da ne čakate predolgo, da ga vključite v zunanji svet. 
Prej, kot ga boste navadili na okolje, lažje in boljše bo. Magična meja za socializacijo se zaključi, ko so kužki stari približno 14 tednov. Do takrat pa so odprti za nove izkušnje in učenje, kaj je prav in kaj ne. Če boste predolgo čakali, boste imeli velike probleme. Kajti starejši so kužki, težje jih je naučiti nekaj novega. Prav tako je pomembno, da jih čim prej spoznate z hišnimi ljubljenčki, če jih že imate, da čimprej navežejo stik z otroki ter z ljudmi, ki so pogosto v stiku z vami in vašim kužkom. 

#4 KAJ PA TRENING?


Mnogo “pasjih trenerjev” je mnenja, da je najtežje natrenirati lastnika psa. Najpogostejša napaka pri treningu psa je, da niste učinkoviti. Neučinkovitost se najpogosteje kaže, ko lastnik nima dovolj komande in nima rutine za svojega psa. Posledice tega so zmedeni kužki, ki ne vedo, kaj lahko in kaj ne. 
Na primer, ko lastnik kužku dovoli, da lahko skače po ljudeh, eni osebi pa to ni všeč in kužku tega ne dovoli, potem je kuža tisti, ki več ne ve, kaj je prav, zato bo nadaljeval s skaknjem. Če imate težave pri doslednosti in se z drugimi člani družine ne strinjate o vzgoji, potem je pomembno, da se vsedete in se skupaj dogovorite, kakšna pravila boste postavili vašemu štirinožnemu prijatelju. 

#5 NE ČAKAJTE PREDOLGO Z VZGOJO PSA


Se je tudi vam že zgodilo, da ste prišli domov in ste na hodniku našli lužo ali raztrgane čevlje? Pes dobro ve, da je naredil nekaj narobe, zato se tudi skriva, ko vstopite v stanovanje. 
Psi živijo v sedanjosti, kar pomeni, da ga lahko pohvalite ali grajate takrat, ko dejansko kaj stori prav ali narobe. Če pridete domov in najdete raztrgani kavč, vaš pes pa spi na tleh, ne boste dosegli ničesar, če ga boste takrat kregali. Če boste kričali, ga boste prestrašili, saj ga boste prebudili. Ne bo vedel, da je grizenje kavča narobe. Lahko se zgodi, da se bo skril pred vami, ko se boste naslednjič vrnili v dnevno sobo, saj bo povezal vaše kreganje z raztrganim kavčem in se vas bo prestrašil. Zavedati se moramo, da imajo kužki posebno vrsto komunikacije, da se drugače povezujejo z ljudmi in da imajo drugačne potrebe kot ljudje.


#6 PREHRANJENOST KUŽKA


Ni zgolj pomembno, kakšno hrano dajete vašemu kužku, ampak tudi, koliko hrane mu dajete.  Prehranjenost vašega kužka lahko pripelje do resnih težav, kot so artritis in diabetes. Zato je zelo pomembno, koliko in kaj je vaš kuža. Tudi pri psih pravilna prehrana vpliva na kakovost njihovega življenja. 

So vam naši nasveti všeč? Upamo, da se boste tako izognili najpogojstejšim napakam ter tako vašim ljubljenčkom in tudi sebi pričarali lepo, zadovoljno in srečno življenje. 
 

Delite s prijatelji na: