5 razlogov, zakaj vaš pes noče na sprehod na povodcu />

Je tudi vaš kuža med tistimi kužki, ki ne marajo sprehodov na povodcu? Večina lastnikov psov ima težave, da njihov kuža na sprehodu preveč vleče. Se pa najdejo tudi takšni, katerih kužki nočejo na sprehod, še posebej ne na povodcu. 

Veliko lastnikov kužkov misli, da je njihov kuža trmast, vendar velikokrat obstajajo drugi razlogi za to. V nadaljevanju smo zapisali nekaj najpogostejših, zakaj psi nočejo na sprehod na povodcu in kaj lahko storite pri tem.


1. Nov psiček


Večina mladičkov je v nenehnem gibanju. Ko jih prvič povodec potegne, je občutek nenavaden, pritiska jih okoli vratu, da se kužek zaradi tega ustavi. Če boste psička vlekli, ga boste s tem samo še bolj vznemirili in kuža ne bo vedel kaj se z njim dogaja. 

Rešitev: Preden se odpravite na prvi sprehod na prostem, mu dovolite, da ovratnico nosi po hiši. To mu pomaga, da se navadi občutka, da ima nekaj okrog vratu. Nato primite povodec, pokličite kužka z veselim glasom in ga nagradite z okusno poslastico, ko pride do vas. Postopek ponovite tako, da se premikate po sobi. Ko bo kuža v pričakovanju nove poslastice v vaši bližini, nadaljujte to igro na prostem. 

2. Strah

Psi, ki so bili kot mladički prikrajšani za socializacijo, imajo strah pred svetom, ki jih čaka pred vrati, kar je lahko velikokrat razlog, da vaš kuža noče na sprehod. Verjetno bo prestrašenost vašega psa očitna tudi v drugih situacijah, kot je srečanje z novimi ljudmi in srečevanje z različnimi zvoki, zato njegova nelagodnost nad povodcem ni nobeno presenečenje.

Rešitev: Poskušajte pomagati vašemu kužku graditi samozavest korak po korak. Vaš cilj je navaditi in pokazati vašemu psu vse, kar se mu zdi strašljivo, medtem ko ga nagrajujete za vsak napredek.

Peljite psa ven in pazite na kakršno koli ponovno vedenje, ki spominja na začetek sprehoda, ki je lahko zelo kratek. Vzemite čas, bodite pozitivni in postopoma gradite odnos vašega kužka, od pogledov, do majhnih korakov in šele na to do daljših sprehodov. 


3. Neudobna oprema


Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov se odločijo za nakup ovratnice in povodca, da bi zagotovili varnost svojega psa, ne zavedajoč se, da je oprema, ki jo kupijo, lahko neudobna, zlasti za majhne pse. Tako debelina povodca kot teža zaponke se lahko zdita kot sidro okoli vratu vašega psa, kar lahko povzroči, da je sprehod počasen. 

Rešitev: Izberite najlažji povodec in ovratnico, ki je varna za vašega psa. Vašemu kužku pomagajte na privajanje življenje zunaj hiše, s priboljški, ki jih imejte zmeraj v žepu. Nagradite ga, ko bo naredil kaj vzpodbudnega. Tudi lepa beseda in vzpodbuda z vaše strani vašemu kužku veliko pomeni. 


4. Nediagnosticirana bolečina

Nič ni hujšega kot misliti, da vaš pes noče na sprehod, razlog pa je dejansko v bolečini, s katero se spopada in za katero vi sploh ne veste. Obstajajo različni zdravstveni problemi, zaradi katerih bi lahko bili sprehodi na povodcu neprijetni ali celo nemogoči za pse, od poškodb zaradi prekomerne aktivnosti, starostnih bolečin, do ortopedskih težav, do bolezni, ki se prenašajo s klopi, in celo nekaterih vrst raka.

Rešitev: Najprej nežno pregledajte svojega psa glede morebitnih skritih poškodb, na primer poškodovane blazinice ali nohta. Nenadna zavrnitev sprehoda lahko signalizira poškodbo, zato psa odpeljite k veterinarju.

Postopno zavračanje sprehoda sčasoma lahko pomeni, da vaš pes razvija bolečino, zato se posvetujte s svojim veterinarjem, da se pogovorite o možnostih zdravljenja in trenutnih možnostih za zdravljenje bolečine.


5. Nepripravljenost za odhod

Včasih psi nočejo na povodec, saj ne želijo, da bi se zabava končala. Ne glede na to, ali gre za zapuščanje pasjega parka ali igre, v kateri sodelujejo, ali morajo zapustiti najboljšega pasjega prijatelja. Zato raje ostanejo tam, kjer so, kjer se zabavajo, kot pa da bi nadaljevali sprehod. 

Rešitev: Namesto da bi se kregali in kričali, raje samo obrnite hrbet vašemu štirinožnemu spremljevalcu. V trenutku, ko se premaknete, ne glede na to, kako majhen je ta korak, pokličite kužka ali mu nakažite z zvokom, nato pa vrzite priboljšek v smer, v katero želite iti. Zelo hitro bo prišel za vami.


Kam spada vaš ljubljenček? Ali obožuje sprehode ali išče način, da se jih izogne? Vsekakor poiščite pravo pot, ki bo primerna za vašega kužka in bo užival v trenutkih aktivnosti z vami.

 

Delite s prijatelji na: