5 razlogov, zakaj ima vaš pes neprijeten vonj />

29/01/2021

Zdravje, Zanimivo

Kljub temu, da imate neizmerno radi svojega štirinožnega prijatelja, se vsake toliko zgodi, da niste najbolj navdušeni nad njegovimi “poljubčki", še posebej ob neprijetnih vonjavah. Vzroki za neprijeten vonj so lahko različni. Če tega vonja ne morete odstraniti s kopeljo, bo najbolje, da obiščete veterinarja, da to raziščete.

V nadaljevanju pa smo tudi mi za vas izbrskali 5 razlogov, ki so lahko vzrok za neprijetne vonjave.

1. Zobne bolezni

Ali ste vedeli, da ima večina hišnih ljubljenčkov - do 85 odstotkov - starejših od treh let določeno obliko zobne bolezni? Tudi vi bi jo zagotovo imeli, če si 3 leta ne bi umivali zobe. V nekaj urah po obroku se na zobeh vašega ljubljenčka začne kopičiti lepljiva obloga, ki se počasi strdi v cementni kamen. Zobne obloge in zobni kamen so polni bakterij, kar vodi do vnetja dlesni in okužb.

Medtem ko je rahel vonj običajen za hišne ljubljenčke, zelo močan pasji zadah kaže na osnovno zobno okužbo, oboleli zob ali ustni tumor.

2. Bolezni ledvic

Hišni ljubljenčki z boleznijo ledvic trpijo zaradi nezmožnosti odstranjevanja odpadnih snovi iz krvnega obtoka, ki se kopičijo in lahko zadahu vašega psa ustvarijo neprijeten vonj, podoben amoniaku. 

Nekateri pravijo tudi, da ima zadah hišnega ljubljenčka v primeru odpovedi ledvic vonj po kovini. Če je delovanje ledvic vašega kužka zmanjšano, boste to najprej opazili po povečanju žeje in uriniranju. Ko bolezen ledvic napreduje in vaš hišni ljubljenček ne more zaužiti dovolj tekočine, ki bi odplaknila toksine, mu lahko postane slabo in bruha ali izgubi apetit. 

3. Sladkorna bolezen

Neprijeten zadah vašega hišnega ljubljenčka je lahko pokazatelj resnejših bolezni, med katerimi je tudi sladkorna bolezen. Sladkorna bolezen nastane, če vaš pes bodisi ne proizvaja dovolj inzulina ali ga ne uporablja pravilno. Znaki, ki kažejo na sladkorno bolezen, so povečana žeja, povečano uriniranje, povečan apetit ter hitro izgubljanje telesne teže, prav tako se lahko pojavi bruhanje in popolna oslabelost.

4. Okužba kože

Psi z nagubano kožo, kot so angleški buldog, šarpej ali mops, so nagnjeni k razvoju dermatitisa kožnih gub. Ta se pojavi zaradi tesnega stika s kožo in ustvari toplo, vlažno okolje, ki je kot nalašč za prekomerno razraščanje površinskih mikrobov, kot so bakterije. Ti organizmi proizvajajo toksine, ki povzročajo draženje in vnetje, razbijajo kožno pregrado in vodijo do okužbe.

Alergije lahko povzročijo druge kožne okužbe. Alergije pri psih se kažejo v srbeči koži, ne tako kot pri ljudeh, v solznih očeh in kihanju. Ko se vaš kuža po koži praska in liže, poškoduje kožno pregrado in omogoči vstop bakterijam skozi prelome na koži, kar povzroči smrdljivo okužbo.


5. Okužba ušes

Alergije pri hišnih ljubljenčkih so tudi pogost vzrok za vnetja ušes. Nekateri psi so zaradi svoje anatomije preprosto nagnjeni k razvoju vnetij ušes, na primer psi z dolgimi, povešenimi ušesi, ki zadržujejo vlago. Podobno kot kožne okužbe je toplo in vlažno okolje v ušesih idealno za bakterije. Običajni ostanki v ušesih vašega psa ne bi smeli imeti vonja, ko pa opazite določen smrad iz ušes ali pretirano tresenje in praskanje glave, je čas za obisk pri veterinarju.


Upamo, da vam bo ta zapis v pomoč, da ohranite zdravje vašega kužka in bosta skupaj doživela veliko nepozabnih trenutkov. 
 

Delite s prijatelji na: