5 nasvetov, kako zaščititi vaše božično drevo pred kužkom />

28/12/2020

Zanimivo

Vsi lastniki hišnih ljubljenčkov se bojijo dneva, ko bo njihov radovedni kuža, “napadel” lepo okrašeno božično drevo. Ni se vam potrebno odreči najlepši božični dekoraciji samo zaradi vašega kužka. Da bo tudi vaše praznovanje brez skrbi, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako zaščititi vaše božično drevo.

Lepi, svetleči okraski, veliko drevo, lučke, vse to so stvari, ki bodo sigurno pritegnile pozornost vašega kužka. Če bo uničil kakšen okrasek, ne bodite jezni, saj samo raziskuje nekaj novega. 

1. Postavite ograjo


S pomočjo otroške ograje ali kakršnekoli druge zaščite zagradite božično drevo. Ta ovira bo preprečila, da bi se vaši hišni ljubljenčki povzpeli, zaleteli v drevo in se tako znašli pod njim.

Mogoče ni najboljša vizualno privlačna rešitev, toda za radovedne hišne ljubljenčke je morda tako najboljše, če želite, da bo vaša smrekica preživela praznike.

2. Izberite prave okraske

Nekateri okraski so bolj varni za vaše hišne ljubljenčke kot drugi. Izogibajte se krhkim okraskom, ki so lahko nevarni za vašega ljubljenčka. Stekleni in keramični okraski se bodo sigurno zlomili, če bodo padli po tleh, zato se raje odločite za plastične.

Velika težava so lahko tudi užitni okraski. Čokolada je strupena za pse in mačke, kot tudi številna umetna sladila, ki se uporabljajo v sladkarijah. Zato sladkarije niso priporočljive za na božično smreko.

3. Zaščitite okraske pred vašim kužkom

Poskrbite, da kuža vaših okraskov ne bo mogel strgati z vašega drevesa, tako da jih pritrdite s sukanci, vrvicami. To sicer ni zagotovilo, da vaš kuža kljub temu ne bo radoveden in jih bo želel pogledati, vendar je veliko manj verjetno, da jih bo lahko vrgel po tleh.

4. Skrijte vrvice, žice

Če je tudi vaš kuža med tistimi, ki rad žveči vse kar mu pride v usta, potem vsekakor bodite posebej previdni, kako boste zavarovali vrvice (žico) od lučk. 

Poskusite jih prilepiti in pritrditi nekam, kjer kuža ne bo imel dostopa oziroma jih ne bo videl in ne bo skušnjava prevelika.

5. Prava drevesa = večja nevarnost

Pravo božično drevo morda ni več tako priljubljeno kot je bilo nekoč. Je pa še vedno veliko takih, ki ohranjajo tradicijo in okrasijo pravo božično drevo. Če ste tudi vi med njimi in imate doma radovednega štirinožnega prijatelja, potem boste morali biti precej pazljivi. 

Ena izmed slabosti pravega drevesa je ta, da odpadajo iglice, ki lahko vašega kužka poškodujejo. Če zagrize vanjo, se lahko piči, si poškoduje usta ali celo prebavni sistem, če iglice požre. Zato je zelo pomembno, da te iglice redno čistite in tako preprečite, da bi se vaš kuža poškodoval. 


Vam in vašim ljubljenčkom želimo lepe praznike. Uživajte ob pogledu na smrečico in prazničnem vzdušju. 
 

Delite s prijatelji na: