5 nasvetov, kako pomagati psu, ki se boji dežja />

Veliko kužkov noče ven, ko dežuje. Pomislite, tudi vam ni všeč, če vas dež namoči in tako tudi vašemu psu to ni všeč. Navajeni so na udobno življenje v pasji postelji, na polno igrač in podobno, in ravno zato jim je tako neudobno, ko morajo ven na mokro. Žal pa je vsake toliko nujno, da gredo ven tudi, ko dežuje. Še posebej, ko mora opraviti svojo potrebo. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako pripraviti vašega kužka do tega, da bo pripravljen iti ven tudi, ko dežuje.

1. Bodite mu dober zgled

Psi velikokrat posnemajo svojega lastnike glede obnašanja. Če tudi vi nimate radi dežja in nočete ven, ko dežuje, bo vaš pes sledil vašemu vzoru. Videl bo, kako nelagodno se počutite, če morate ven v takem vremenu in zato bo tudi njemu to nekaj povsem normalnega. 

Da bi se temu izognili, se potrudite, da boste dež sprejeli povsem običajno, da boste šli za nekaj minutk ven in tako vam bo postopoma kuža sledil. Veliko ljudi je, ki se boji neviht in grmenja, verjemite, tudi vašemu kužku je neprijetno takrat, še bolj kot vam. Zato poskusite reagirati čimbolj mirno v primeru, če vas je strah grmenja, da ne boste vašega psa še bolj vznemirjali. 

2. Pomagajte jim, da se navadijo na vodo

Eden od glavnih razlogov, zakaj psi ne marajo dežja, je, da odraščajo večinoma suhi in zadovoljni. Poleg občasne kopeli in kakšnega krajšega kopanja v bližnjem ribniku ali potoku, psi ne povezujejo vode z zabavo. Ko dežuje in dežne kaplje padajo po njem, ni najbolj prijeten občutek, nekaterim je celo zastrašujoč. Lahko jim pomagate tako, da jih že kot mladičke navajate na vodo in jim tako pokažete, da je voda lahko nekaj dobrega in zanimivega. Začnite stik z vodo med igro. Ne silite jih, da se zmočijo, ampak se jim pridružite pri igri, tudi vi se zmočite, tako bo jim veliko bolj zabavno in zanimivo. Lahko tudi travo namočite z vodo in jih nato tam hranite. Da bo kuža ugotovil, da voda ni nič strašnega. Vključite jo v vse njegove najljubše stvari.

3. Pridružite se jim zunaj

Spustiti psa samega ven, ko dežuje, ni najboljši način in običajno ne deluje. Boljša metoda je, da vzamete dežnik in se z njim odpravite ven na dež. Iz takšnih ali drugačnih razlogov, psi lažje opravijo potrebo, če gre lastnik z njim ven. Lahko ga pokrijete s svojim dežnikom, kolikor ga pač lahko, in se čimprej potem skupaj vrnete na suho v hišo. Nekateri psi se boljše počutijo, če nosijo dežni plašč. Če je tudi vaš med njimi, mu ga brez skrbi nadenite, če se bo le tako počutil bolje in varneje. 

4. Uporabite pozitiven odnos

Nagradite vašega psa za vse dobre stvari, ki jih naredi. Tudi, če gre z vami ven v dežju in opravi svojo potrebo, ga nagradite, ko se vrnete. Tako bo dobil občutek, da je naredil nekaj prav in nekaj dobrega. Tudi, ko ga na primer tuširate in če tega ne mara, ga nagradite takoj, ko končate. Kmalu jim bo bolj mar za nagrado, ki jo dobijo, kakor za dež oziroma vodo. 

Lahko ga poskusite na dež zvabiti s kakšnim priboljškom ali njegovo najljubšo igračo. Vaš cilj je, da jim pokažete in dokažete, da je dež neškodljiv. 

5. Takoj jih posušite

Ste kdaj morali sedeti  v mokrih oblačilih potem, ko vas je ujela poletna nevihta? Zelo neprijeten občutek in enako se počuti vaš pes. Njegovo krzno je njegova obleka in hoditi naokrog z mokrim krznom ni nič kaj prijetno. Nekatere pse ne moti toliko dež, kot pa to, da je njihov kožušček moker. Zato kar uporabite dežnik ali pa dežni plašč za vašega psa in ga obvezno posušite takoj, ko se vrnete na suho. 

Najboljše je, da imate pri vratih zmeraj kakšno brisačo, ko dežuje. Tako lahko kužka takoj obrišete, ne pozabite posebej na ušesa, tačke in rep. 

Ko bodo sprejeli to rutino, bo tudi dež zanje nekaj prijetnega. 

Delite s prijatelji na: