5 največjih pasem psov na svetu />

21/10/2020

Zanimivo


Skozi stoletja so ljudje vzrejali različne pse na različnih geografskih lokacijah, pri čemer so jim dodelili določene vloge, od lovca, pastirja do spremljevalca. Velikokrat se je njihova vloga nanašala na njihovo fizično velikost, saj je le-ta pogosto povezana tudi s tem, kako močna je določena pasma. 

Ne glede na to, kako velikega kužka imate, lahko ob primerni vzgoji prav vsak pes postane vaš najboljši prijatelj in spremljevalec. V nadaljevanju vam bomo predstavili 5 največjih pasem psov, ki jih lahko najdete na svetu.


1. Kavkaški ovčar

Kavkaški ovčar je bil prvič vzrejen na območju Severnega Kavkaza kot čuvaj ovac in vasi.  Zraste lahko od 62 do 80 cm ter tehta od 40 do 50 kg. Po svoji velikosti in teži to vsekakor ni pes, ki bi ga lahko vzeli v naročje. To je močan in mišičast pes, ki je neustrašen in samozavesten, kadarkoli se pojavi grožnja v njegovi bližini. Sicer gre za ljubečega, mehkega in prijaznega ljubljenčka, ki se lahko zelo dobro razume tako s celo družino kot tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Kavkaški ovčarji so se stoletja uporabljali za zaščito živine pred plenilci (celo pred medvedi). Danes jih večinoma uporabljajo kot čuvaje ali spremljevalce. 

Obstaja veliko različic te pasme. Dve izmed najbolj priljubljenih sta gorski tip z dolgim plaščem in stepski tip, ki ima manjšo telesno maso in kratek plašč.

Glede na naravo, da vedno čuti željo po zaščiti svoje družine, kavkaški ovčar vsekakor ni pes za lastnike psov, ki imajo psa prvič. Potrebuje izkušenega lastnika. Obvezna je zgodnja socializacija. 

2. Angleški mastif


Angleški mastif je najstarejša angleška pasma in ena najtežjih pasem psov. Najtežji pes te masivne pasme z imenom Zorba je tehtal kar 156 kg. Povprečni mastif lahko doseže višino 80 cm ali več in težo do 90 kg. Torej, če iščete največjo pasmo psa, je definitivno med zmagovalci angleški mastif.

Vzrejeni so bili kot delovni psi čuvaji, sodelovali so v pasjih bojih ter delovali kot vaba za medvede in bike. V rimskem imperiju je bil Cezar tako navdušen nad mastifom, ko je napadel Britanijo, da je menda odnesel nekaj psov nazaj domov, kjer so jih uporabljali v bojih z levi in ​​gladiatorji.

V današnjih časih je velikodušni ogromni mastif ljubeč in nežen družinski ljubljenček ter spremljevalec. Psi te pasme se pogosto uporabljajo tudi kot terapevtski psi, tudi za iskanje in reševanje, vlečenje uteži in sledenje. Je odlična izbira za družine z otroki, ki se bodo radi igrali s svojim velikanskim prijateljem.

Biti mora v bližini svoje družine, saj lahko dolga izolacija vodi do uničujočega vedenja in tesnobe. Mastifi bodo potrebovali vsakodnevne sprehode ter veliko treninga in pozornosti, če želite, da se celotna družina počuti srečno.


3. Nemška doga

Nemška doga spada med največje pasme psov, visoka je lahko več kot 80 cm ter težka več kot 50 kg. Na žalost je, tako kot pri drugih velikanskih psih, življenjska doba nemških dog le približno od 6 do 8 let, čeprav nekateri psi lahko živijo tudi do 10 let in več. 

Ti velikanski psi so prijazni do ljudi, ki jih poznajo, in drugih psov ter hišnih ljubljenčkov, še posebej nežni so do otrok. Pravijo jim tudi nežni velikani, saj je pasma navkljub svoji velikosti plašna in nežna. Zahtevajo veliko pozornosti, treninga in ljubezni. 

4. Neapeljski mastif


Mastifi spadajo zagotovo med največje pasme psov. Neapeljski mastif izvira iz južne Italije. Povprečni neapeljski mastif je velik od 60 do 75 cm ter tehta do 70 kg. 

Ta pasma je znana po tem, da je neustrašna in zaščitniška do svoje družine. So samozavestni, pogumni in zelo inteligentni psi, ki potrebujejo ob sebi izkušenega lastnika. 

Pri teh velikanih je obvezno zgodnje šolanje in socializacija. Potrebuje nežno in vztrajno vzgojo. 


5. Argentinska doga


Argentinska doga je velik bel pes, ki izvira iz Argentine. Vzrejen je bil za lov na merjasce in pume. Dosežejo lahko višino od 60 do 68 cm in tehtajo od 40 do 45 kg. So zelo zvesti psi, ki so nežni do svojih družin. So zelo igrivi in ljubeči do otrok. Pri vzgoji potrebujejo odločnega lastnika, saj so izredno inteligentni psi. Če ne boste neomajni in vztrajni pri vzgoji, lahko prevzamejo vlogo vodje in postanejo pretirano zaščitniški do svoje družine. 

Zanje je značilna kratka bela dlaka, ki ima lahko na glavi črno liso. 

Potrebujejo veliko gibanja in aktivnosti, pa tudi miselnega treninga, kajti če se dolgočasijo, lahko postanejo uničujoči. Ne ujemajo se dobro z drugimi psi, saj so bili prvotno vzrejeni za pasje boje in znajo biti prav zaradi tega do drugih psov istega spola zelo agresivni. Z ostalimi živalmi se razumejo dobro le pod pogojem, da z njimi odraščajo od majhnega. 


Morda imate tudi vi doma kužka, ki spada med največje pasme na svetu? Kakšno je življenje z njim? Morda bi še dodali katero izmed lastnosti? Veseli bomo vaše povratne informacije.
 

Delite s prijatelji na: