5 načinov za pomoč kužkom, ki oglušijo />

16/08/2018

Zdravje, Zanimivo, Nasveti, Novice

Ena izmed težav, s katero se soočajo starejši kužki je, izguba sluha. Gluhost je lahko povezana s starostjo ali jo lahko povzroči zdravstveno stanje. Pogosto se zgodi postopoma, zato so simptomi izgube sluha včasih težko opazni, dokler stanje ne napreduje. Da boste kužkom lahko stali ob strani in jim pomagali, smo pripravili nekaj nasvetov, kako se soočiti s tem stanjem.

To so le nekateri znaki, pri katerih kužki slabše slišijo oz. so oglušeli: ne odzivajo se na ukaze ali klic, ne opazijo, ko nekdo vstopi v prostor, se ne odzivajo na nenadne zvoke ali ko jih lahko prebudimo samo z dotikom. Če opazite te znake, nikar ne skrbite, saj obstaja veliko načinov, kako lahko vašemu starejšemu kužku omogočite odlično kakovostno življenje, tudi če ne sliši. 

Brez panike

Obstaja veliko lastnikov, ki so mnenja, da njihovi kužki ne bodo mogli več dobro živeti, ko izgubijo sluh. Vendar je to daleč od resnice. Psi se večinoma zanašajo na svoj vonj in izguba enega občutka pogosto izboljša druge čute. Zato ne paničarite, kajti vaš pes bo z vašo pomočjo v redu, mogoče še celo bolj sproščen, kajti ne bo zaznal vsega hrupa okrog sebe, še posebej, če se je bal kakšnih glasnih zvokov (pokanje petard, ognjemetov) in tako bo imel mirnejše življenje.

Osredotočite se na vizualno usposabljanje in ukaze

Če ste do sedaj uporabljali ustne ukaze, je zdaj čas, da jih zamenjate za vizualne. Signali z roko so odličen način, da poskrbite, da bo pes še vedno sledi vašim ukazom, kar vam bo pomagalo pri ohranjanju močne vezi, njemu pa občutek dosežkov, ko vas bo še vedno lahko zadovoljil in si s tem prislužil nagrado. Nagradite svojega psa z igračami ali fizičnim stikom namesto ustne pohvale in mu sporočite, da dela dobro delo.

Brez presenečenj/strahu

Ko psi oglušijo, se hitro prestrašijo določenih nenadnih gibov, ker ne zaznajo, da se jim kdo približuje, zato je potrebno ta presenečanja čim bolj preprečiti. Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, je, da »najavite« svojo prisotnost. Ko vstopite v prostor, vklopite ali izklopite stikalo za luč. Poskusite se čim bolj približati njegovemu pogledu. Če ga želite prebuditi, ga čim bolj nežno pobožajte. Ko zapustite sobo, se prepričajte, da vas lahko vidi in ve, kje ste. Glasen korak povzroči vibracije in prebudi druge čute. Tudi vaš parfum lahko pomaga psu ugotoviti, kje ste.

Zavarujte dvorišče

Če dvorišče, na katerem se je vaš kužek do sedaj brez vašega nadzora lahko igral, ni varno, je zelo pomembno, da za to poskrbite sedaj, da se ne bo mogel poškodovati ali oditi na samostojen ogled sosednjih hiš. Brez občutka za sluh morda ne bo mogel slišati nevarnosti, ki se približuje, zato je pomembno, da ohranite njegovo okolje varno in predvidljivo.

Bodite njegova ušesa na sprehodih

Težko je povedati, koliko se je kužek zanašal na svoj sluh preden je ta postal slabši, zato boste morali od zdaj naprej, bolj kot kdaj koli prej, vi poslušati in biti pozorni namesto njega. Vaš pes verjetno ne bo mogel slišati avtomobilov, pešcev, kolesarjev, otrok, drugih psov ali kakršnih koli stvari, ki bi ga lahko presenetile ali predstavljale grožnjo. Vedno držite povodec tako, da ga boste lahko usmerili in preprečili morebitne nesreče. Prav tako poskrbite, da se bo lahko sam umaknil, če mu bo neprijetno. 

Gluhost lahko povzročijo tudi drugi dejavniki razen staranja, npr. kronične okužbe ušes, poškodbe glave, izpostavljenost strupenim snovem, poškodbe živčevja, poškodovan bobnič, tumorji in drugi zdravstveni razlogi, zato se najprej posvetujte z veterinarjem, kajti mnoge izmed teh je mogoče zdraviti in s tem preprečiti poslabšanje sluha.

Delite s prijatelji na: