5 načinov preprečevanja bolh pri kužkih />

29/05/2018

Zdravje, Zanimivo, Nasveti, Novice

Bolhe lahko kužkom povzročijo zelo veliko neprijetnosti, od srbenja, poškodb do resnih težav s kožo. Če se ne odpravijo, se lahko kužki s praskanjem poškodujejo, zaradi česar lahko nastanejo rane in s tem nepotrebne težave. Kako poskrbeti, da kužkov ne bodo »obiskale« te majhne, a zelo nadležne živali, si preberite v današnji novički.

Obstaja veliko načinov, kako preprečiti bolham napad na kužka, zato je tukaj nekaj predlogov.

Zdravila proti bolham in klopom

Obstaja več zdravil katera preprečujejo infestacijo bolh na kužka. Te se običajno nanesejo na hrbet kužka in veljajo določen čas. So precej zanesljiva in učinkovita, vendar so nekateri lastniki glede teh zdravil zaskrbljeni zaradi možnih neželenih učinkov in toksinov. Obstajajo pa tudi različni zdravilni praški, šamponi ter najrazličnejše tablete, ki zagotavljajo zaščito. O vseh teh možnostih se je najbolje posvetovati z veterinarjem, preden jih daste svojemu kužku, ker bodo morda učinkovite pri zdravljenju težav z bolhami, ampak bodo povzročile druge neželene učinke. Zato je vsekakor potrebno upoštevati vse možnosti, preden sprejmete odločitev.

Jabolčni kis

Jabolčni kis je mogoče uporabiti kot preventivno zdravljenje proti bolham na več načinov. Jabolčni kis ne ubija bolh, ampak jih odvrača. Eden od načinov za uporabo jabolčnega kisa kot preventivnega zdravljenja je dodajanje v pitno vodo vašega psa. Količina mora biti predvsem na začetku zelo majhna, da se kužki navadijo na okus, in postopoma morda količino malenkost povečate, ko se bo kužek navadil. Prav tako se lahko izdela pršilo iz jabolčnega kisa in vode. Uporabi se za dlako, s pršilom pošpricate kužka po njej in tako poskrbite, da se bolhe ne bodo želele »naseliti« na vašega kužka. Vendar je potrebno biti pazljiv predvsem okrog oči, da ne pride v stik z njimi, zato je priporočljivo, da se tega dela izogibate.

Ovratnice proti bolham in klopom

Ovratnice preprečujejo bolhe, nekateri tudi zdravijo obstoječe okužbe. Le-te so lahko učinkoviti nekaj mesecev in so običajno cenejša možnost kot zdravila, vendar obstaja tudi nekaj pomanjkljivosti. Ena je, da so na vratu, kar pomeni, da so na tem področju učinkovitejše in so potem ostali deli bolj izpostavljeni bolham. Druga pomanjkljivost pa je, da so kemikalije tudi v ovratnicah, tako kot v zdravilih, zato so lahko strupene. 

Domače ovratnice

Za tiste, ki se želijo izogniti kemikalijam in potencialnim stranskim učinkom, lahko naredijo domače ovratnice, ki vsebujejo bolj naravne sestavine za preprečevanje bolh. Ti so ponavadi narejeni iz eteričnih olj in bandane rute. Ruto namočimo v mešanico in jo zavežemo okrog kužkovega vratu. Priporočena eterična olja so: sivka, rožmarin, timijan in cedrovina, prav tako je lahko učinkovito česnovo olje. Pomanjkljivost je ta, da zaščita ne traja prav dolgo in da je učinkovitejša okrog vratu, enako kot kupljena ovratnica. Je pa prednost ta, da ne vsebuje potencialno škodljivih kemikalij.

Naj bo vse čisto

Eden od najpreprostejših načinov za preprečevanje bolh je ohranjanje čistega okolja v zaprtih prostorih, zlasti v prostoru, kjer se kužek še posebno rad zadržuje. Čisti morajo biti tudi predmeti, s katerimi so kužki v stiku. Njihova posteljnina mora biti pogosto temeljito oprana, kakor tudi blazine, na katerih radi spijo. Tudi igrače in polnjene živali, s katerimi se igrajo, morajo biti čiste. Skrb za redno čistočo pomaga preprečiti bolham, da bi se naselile v vaš dom. 


Najboljši način za odpravljanje bolh je, da preprečimo, da do tega sploh pride, zato je najbolje uporabiti pristop različnih preventivnih ukrepov. Poskrbite, da bodo vaši kužki srečni in zadovoljni brez škodljivcev. 
 

Delite s prijatelji na: