5 načinov, kako se lastniki psov lahko pripravijo na hladno vreme />

26/11/2020

Izdelki, Zdravje, Zanimivo

V prihajajočih hladnih dneh je zelo pomembno, da poskrbite, da bo vaš kuža zdrav in na toplem. Seveda nekatere pasme psov bolje prenašajo zimsko vreme kot druge, toda verjamemo, da je prav vsak ljubljenček vesel, ko se lahko nekje pogreje. 

Kako mrzlo je preveč mrzlo za vašega psa?

Na splošno se bo vaš pes počutil neprijetno v hladnih temperaturah pod 0°C. Ko temperatura doseže to točko, psa nikakor ne puščajte dlje časa zunaj.
Manjši psi in tudi psi s kratkimi plašči bodo mraz čutili ostreje kot večji psi ali pasme z debelimi plašči. Podobno starejši psi pogosteje bolj trpijo zaradi mraza kot mlajši. Vendar ne pozabite, da lahko tudi debela dlaka vašega psa zaščiti le do določene meje. Ušesa, nos, rep in tace so bolj izpostavljeni kot preostali del telesa.

Kako poskrbeti, da bo vašemu psu to zimo toplo? 

Pripravili smo vam pet nasvetov, s katerimi boste v hladnejših zimskih mesecih poskrbeli za udobje in varnost vašega psa.

1. Poskrbite za topel, prijeten prostor za spanje

Mehka postelja in debela odeja bosta v zimskem času dovolj topla za vašega mladička. Če vaš pes spi v hladnem delu hiše, razmislite o tem, da bi mu kupili ogrevalno preprogo za hišne ljubljenčke, ki zadržuje telesno toploto vašega psa, ali preprogo z odstranljivo grelno blazinico, ki jo segrejete v mikrovalovni pečici.

2. Psu priskrbite jakno ali pulover


Nekatere pasme z bolj debelo dlako oziroma plaščem, kot so haskiji in malamuti, se lažje spopadajo s hladnim vremenom kot pasme z malo ali nič dlake. Za pasme, kot so hrti, pinči, čivave, je najboljše priskrbeti jakno ali pulover, ki ga nosijo na sprehodih. 

Če želite zagotoviti pravilno velikost oblačila, izmerite velikost svojega psa okoli vratu, čez ramena in okoli prsnega koša. Poiščite modele, ki zagotavljajo tesno, a ne pretesno prileganje, in takšne, ki ne vsebujejo dražilnih zadrg ali okraskov, ki bi lahko predstavljali nevarnost zadušitve.

Vsi psi ne bodo navdušeni nad nošenjem puloverja ali jakne - in to je v redu. Če ga nočejo nositi, preprosto omejite čas, ki ga preživite zunaj.

3. Zagotovite primerno zavetje

V zelo hladnem vremenu morate nadzirati svojega psa, ko je zunaj. Če preživi preveč časa zunaj, teka po hladnem vrtu, so ušesa, rep in šape dovzetni za ozebline.

Prepričajte se, da je pasja hišica ali zavetišče na prostem suho in brez prepiha. Idealno bi bilo, da je zavetje dvignjeno 10 cm od tal, s poševno streho. Položite slamo za dodatno izolacijo.

4. Zaščitite in preglejte pasje tačke

V hladnem vremenu je pametno, da pasjim tačkam namenite malo več pozornosti. Gole tačke vašega psa so dovzetne za ozebline, sneg na tleh pa lahko prekrije tudi nevarne predmete, ki jih lahko poškodujejo.
Ko se pes vrne od zunaj, preverite, ali so na nogah ureznine ali odrgnine in obrišite zmrzal ali sneg. Pri dolgodlakih pasmah pozimi vzdržujte pasje tace tako, da obrežete odvečno dlako med prsti. Če vam pes dovoli, si omislite čevlje za zaščito stopal.

Če opazite, da hladno vreme poka in izsuši blazinice na nogah vašega psa, se posvetujte s svojim veterinarjem glede ustrezne vlažilne kreme, varne za psa. Nikoli ne uporabljajte vlažilne kreme, narejene za ljudi, sicer lahko vašemu psu naredite več škode kot koristi. 

5. Zaščitite ga pred podhladitvijo 

Če psa pustimo na prostem v zelo hladnem vremenu, lahko njegova telesna temperatura pade pod normalno raven, kar lahko privede do podhladitve.

Blaga podhladitev naredi pse šibke, neaktivne in ne morejo nehati drhteti. Ko se hipotermija poslabša, se psi ne odzivajo, dihanje in srčni utrip se upočasni. Če opazite katerega od teh simptomov, psa nemudoma odpeljite na toplo in obiščite veterinarja.  Na poti do veterinarja poskrbite, da bo vašemu psu toplo, zavijte ga v toplo brisačo, odejo.


Upamo, da vam bodo ti nasveti v pomoč, da boste skupaj z ljubljenčkom preživeli krasne hladnejše dni. 
 

Delite s prijatelji na: