5 koristnih koristnih nasvetov za hladne dni />

 

Ne zgolj v primeru snega, tudi v hladnem vremenu je potrebno poskrbeti, da je vaš kužek zaščiten in mu je toplo, saj bodo zgolj tako sprehodi z vašim kužkom varni, zabavni in prijetni.

 


1. Oblecite sebe in vašega psa

 


Tako kot se mi oblečemo, ko je zunaj mraz in sneg, tudi določene kužke, kljub njihovemu  krznenemu plašču, zebe. Različne pasme psov imajo različno toleranco na mraz in sneg, zato je pomembno, da se pozanimate, kam spada vaša pasma kužka.
Čivava na primer ne bo kos hladnemu vremenu, medtem ko haskiju sneg in mraz ne bosta “prišla do živega”. Če niste sigurni, katero pasmo imate, o tem, ali je občutljiva na mraz in sneg, bo najbolje, da ste previdni. Vašemu kužku priskrbite plašček, v katerem ga sigurno ne bo zeblo. Pazite le, da boste kupili primerno velikost, da mu ne bo premajhen in ne prevelik.

 

2. Počistite sneg in led na vašem dovozu

 

Preden se odpravite na sprehod, olajšajte vašemu kužku prvi stik s snegom in ledom tako, da očistite dovoz in potko, po kateri boste šli. Predvsem poskrbite, da ne bo vaš kuža in tudi vi stopili na led ter se tako poškodovali.
Očistite sneg in odstranite led. Vendar pazite, ne uporabljajte navadne kuhinjske soli za taljenje ledu. Navadna sol namreč povzroči reakcijo z ledom in vašega kužka bodo pekle tačke. Te opekline so lahko dokaj hude, če soli ne odstranimo takoj.

 

3. Uporabljajte zaščito za noge, roke in šape

 

Ko že govorimo o soli, je zaščita za tačke izredno pomembna, da se psi zaščitijo pred soljo, ki se uporablja za taljenje ledu na ulicah in pločnikih.
Pasji škornji bodo zaščitili blazinice na tačkah, da le-te ne bi prišle v stik s soljo. Psi potrebujejo predvsem zaščito pred soljo, bolj kot pred snegom in ledom, čeprav je pomembno tudi varovanje pred ozeblinami.
To velja tudi za ljudi. Ko se sprehajate in držite povodec, vam lahko roke ali noge omrtvijo in se ne zavedate, v kakšni nevarnosti ste. Vedno nosite rokavice in čevlje, ki vas ščitijo pred ozeblinami.

 


4. Poskrbite za zadostno količino vode

 


Zima je suh letni čas in hitro lahko pride do dehidracije, tako pri psih kot pri ljudeh. Ljudje se ne zavedamo, da se kljub mrazu znojimo, psi pa se zadihajo predvsem na daljših sprehodih in s tem oddajajo veliko vlage. Zato je pomembno, da tako vi kot vaš kuža spijete dovolj tekočine med in po sprehodu.
Kužki velikokrat ližejo in jedo sneg, kar pa ni najboljše, saj je le-ta onesnažen in poln bakterij, predvsem v mestih.

 


5. Pri vratih imejte pripravljeno brisačo

 

Brisača ob vratih ne bo le preprečila, da bi bil vaš dom umazan in blaten, ko pridete iz sprehoda, ampak bo tudi omogočila, da boste vašega psa po sprehodu obrisali in ogreli.
Z njo boste poskrbeli, da vaš kužek ne bo tako moker in se bo hitreje posušil, poleg tega boste lahko odstranili odvečen sneg, ki se bo prijel na dlako vašega štirinožnega prijatelja. Sneg, ujet v krzno, lahko tudi povzroči, da se vaš pes liže, žveči in praska z namenom, da odstrani sneg in tako draži kožo. Poskusite odstraniti čim več.

Naj vam bo tudi v hladnejših mesecih lepo z vašim kužkom. Vzemite čas in poskrbite za njegovo nego, da bo zdrav na vsakem koraku, ne glede na letni čas.

 

Delite s prijatelji na: