12 znakov, ki kažejo, da je vaš kuža srečen />

26/02/2019

Nega, Zanimivo, Nasveti

Zagotovo se tudi vi velikokrat sprašujete, kaj vam kuža želi povedati z laježem? Če maha z repom, ali to pomeni, da je vesel? Ali vam sledi po hiši zato, ker vas ima rad in želi biti v vaši bližini ali pa je samo lačen? 

Na enem mestu smo zbrali 12 znakov, ki vam lahko sporočajo, kdaj je vaš kuža srečen in kako se počuti.

1. Pasje oči


Srečni psi imajo razširjene oči in veke. Pogosteje mežikajo, njihov pogled je dosti bolj mehak. V nasprotnem primeru lahko zožene oči in trden pogled kažejo na agresijo. 

2. Ušesa


Oblika ušes se pri psih razlikuje glede na pasmo. Na splošno pa velja, da so ušesa srečnih in veselih psov sproščena. Eno uho ima lahko privzdignjeno, lahko pa ime obe spuščeni. Če so ušesa pri kužku dvignjena oziroma nagnjena nazaj, je to znak agresije ali strahu. Ko ima ušesa nagnjena naprej, pomeni, da vašega kužka zelo zanima, kaj se okoli njega dogaja.

3. Usta

Srečni psi se pogosto “smejijo”. Pomeni, da so njihova usta odprta in da, kljub temu, da so vidni nekateri zobje, ne zavijajo ustnic na agresiven način. Moramo pa biti pazljivi, da odprtih ust ne zamenjamo z nasmehom, saj lahko odprta usta pri vašem kužku pomenijo, da je pod stresom ali da mu je prevroče. 

4. Telo


Eden izmed najhitrejših načinov, ki nam pove ali je naš štirinožni prijatelj srečen, je, da pogledamo, kakšno držo ima naš pes. Sproščeno, mehko telo pomeni, da je vaš kuža zdrav in srečen. Če pa vidite, da je njegovo telo napeto, pomeni, da mu nekaj manjka.

5. Rep

Srečni psi neprestano mahajo z repom tako, da premikajo celotno telo. Če stresa z repom, vendar se njegovo telo ne premika, pa pomeni, da vaš kuža preučuje novo situacijo. Če je rep mehek, v nevtralnem položaju, pomeni, da je vaš kuža vesel in srečen.

6. Obnašanje
 
Grizenje je naravno obnašanja psa, saj s tem raziskuje okolje okrog sebe. Prekomerno žvečenje oziroma grizenje pri odraslem psu pomeni, da se vaš kuža dolgočasi in mu morate nameniti več svojega časa. Srečni kužki bodo zelo redko uničevali vaš dom in bodo zelo redko poredni, saj bodo od vas dobili dovolj pozornosti. Poredno obnašanje je tipično za zdolgočasene in nesrečne kužke. 

7. Uživanje v igri


Srečni in veseli psi neizmerno uživajo v igranju in sprehodih. Res je, da je ta igrivost s staranjem vedno manjša, ampak, če ugotovite, da je vaš kuža zelo tih, da mu ni do igranja, je to lahko znak, da se ne počuti dobro. Zato je priporočljivo, da obiščete vašega veterinarja. 

8. Dober apetit

Zadovoljni kužki imajo zelo dober apetit. Nenadno pomanjkanje apetita pri vašem kužku, lahko pomeni, da z njim nekaj ni vredu. Prav tako lahko prevelik apetit pomeni, da se s kužkom nekaj dogaja. 

9. Skakanje

Srečni psi pogosto poskakujejo, lahko bi rekli, da kar plešejo od veselja. Še posebej, ko vidijo vas oziroma nekoga, ki jim je zelo pri srcu. Hitro gibanje pri psu pomeni, da je pripravljen na igro in je zadovoljen v okolju, v katerem živi. 

10. Lajanje

Tudi lajanje lahko pomeni različno počutje pri kužku. Če je kuža vesel, bo njegov glas bolj visok. Tudi lajež je takrat krajši. Je pa pomembno seveda spremljati vse ostale znake, preden boste sigurni, da je vaš kuža zadovoljen in vesel.

11. Spanje


Srečni in zdravi odrasli psi spijo v povprečju okrog 16 ur. Če vaš kuža zelo malo spi, je lahko to znak stresa in nezadovoljstva. 

12. Kazanje trebuščka

Če se kuža uleže na hrbet in vam kaže njegov trebušček in hkrati kaže jezik, pomeni, da je vaš kuža zelo srečen in vesel. 


Bodite pozorni na vse znake, ki vam jih kaže vaš štirinožni prijatelj. Bolj kot ga boste spoznali, lažje boste živeli z njim. Tako boste srečni vi in vaš kuža.

Delite s prijatelji na: