Zaščitite kužka pred klopi />

Včasih se zdi, da obstaja milijon stvari, ki vašemu kužku lahko škodujejo. Že zgolj dvorišče lahko predstavlja nevarnost, saj se tam lahko nahajajo tudi klopi. Zato je pomembno, da vašega kužka spremljate in pazite, da se na njegov kožušček ne naseli klop. 

Obstaja več različnih načinov, kako zaščititi vašega kužka pred pikom klopa. Odkrijte jih v nadaljevanju. 

Naravna zaščita

Če vas zanima popolnoma naraven pristop, obstaja veliko naravnih rešitev za preprečevanje klopov. Česen in jabolčni kis sta odlična naravna zaščita. Lahko ju dodate v prehrano vašega psa, da bo njihova kri manj privlačna za klope. Če bo klop prišel na dlako vašega kužka, ga bo vonj odvrnil od tega, da bi sesal njegovo kri. Tudi sivka, citrusi in cimet so odlični za odganjanje klopov. Njihov vonj je namreč za klope nenaravni vonj, ki jim je še posebej neprivlačen. 

Nanos na kožo

Obstajajo tekočine ali geli, ki jih običajno namažete vzdolž hrbtenice psa in pustite, da se vpijejo v njegovo kožo. Če boste uporabili to metodo, morate paziti, da je primerna za vašega psa, saj nekateri psi namreč ne prenesejo določenih substanc na svoji koži. Bo pa koža vašega psa nekaj dni po zdravljenju opazno mastna. 
Na voljo so tudi razpršila, s katerimi se lahko znebite vseh klopov, ki so na vašem psu, in tudi tistih, ki so namenjeni nanj. Obvezno upoštevajte navodila vsakega posameznega pršila. Z bombažno krpico nežno nanesite okoli oči in ušes. Poskrbite, da boste te kemikalije vedno razpršili zunaj ali v dobro prezračevanem prostoru.

Peroralna uporaba

Obstajajo tudi peroralna zdravila, ki se dajejo skozi usta. Dobite jih lahko pri veterinarju, kot alternativo za preprečevanje klopov. To je morda najbolj priročna možnost, saj vam tega zdravljenja ni treba uporabljati lokalno.
Te tablete lahko daste kužku tudi enkrat mesečno ali manj, odvisno od zdravila, ki vam ga da veterinar. Če vaš kuža nima težav z zaužitjem tablet, je lahko to odlična rešitev, s katero boste preprečili, da bi vaš kuža dobil klopa. 

Šamponi

Ena izmed metod je tudi redno kopanje psa. Lahko uporabite navadno milo. Ni pa nujno, da boste samo s kopanjem preprečili, da bi klopi prišli na vašega psa. Lahko pa kupite šampon, ki je specifičen za klope, ki bo obenem izpiral klope in tudi drugim preprečil, da bi se nanj prisesali.
Šampon je običajno koncentriran, zato ga boste morali razredčiti v vodi in ga nanesti z gobo ali počasi preliti po njegovem hrbtu. Vendar morate biti previdni, da se vaš kuža takoj po uporabi šampona ne liže ali igra z otroki.

Upamo, da vam bodo naše metode v pomoč, da zaščitite vašega štirinožnega prijatelja pred klopi. Vzemite si čas za vašega kužka in se posvetite njegovemu zdravju, da bo z vami preživel veliko let.  

Delite s prijatelji na: