Zakaj moj kužek noče jesti?  />

Ne glede na to, ali imate kužka že nekaj let ali ste ga komaj pripeljali, v vsakem primeru je zelo neprijetno, če vaš kuža noče jesti. Za to je lahko več razlogov, zato je pomembno, da ugotovite, kaj je tisti razlog, da vaš kuža nima apetita. 

Prvo, kar morate imeti v mislih, je, kako sploh meriti kužkov apetit. Če vaš kuža poje manj, kot to piše na embalaži hrane, vedite, da so tu navedena samo povprečja. Večina zdravih psov v povprečju poje 60% do 70% od navodil navedenih na embalaži. 

Ko kuža ne je, to imenujemo anoreksija. Anoreksija pri psih se razlikuje od anoreksije pri ljudeh, kjer gre za motnjo v prehranjevanju. Pri psih anoreksija pomeni popolno izgubo apetita. 

Ker lahko izguba apetita pri psih kaže na bolezen, je pomembno, da vašega kužka čimprej odpeljete k veterinarju, in sicer takoj, ko opazite spremembe v prehranjevalnih navadah pri psu. 

Čeprav lahko večina psov preživi nekaj dni brez hrane, je vseeno dobro, če opazite, da vaš kuža je manj ali sploh ne, da čimprej odkrijete, kaj je vzrok. 

Razlogi, da vaš kuža ne je 

Tako kot pri ljudeh, je lahko tudi pri kužkih več razlogov, zakaj odklanjajo hrano. Navajamo vam jih le nekaj: 

  • Bolezen: Zmanjšanje apetita pri psih je pogosto znak bolezni, še posebej takrat, ko kaže tudi druge simptome, zraven pomanjkanja apetita. Čeprav izguba apetita pri psih ne pomeni nujno vedno resne bolezni, je vseeno potrebno kužka peljati k veterinarju, saj je lahko to eden izmed znakov, ki kažejo na bolezni, kot so rak, različne okužbe, bolečino, težave z jetri in odpovedjo ledvic.
  • Bolezen ustne votline:  Velika verjetnost je, da vaš kuža ne je zato, ker ga nekaj v ustih boli. Preverite, ali ima zlomljen zob, vnetje dlesni ali kakšno drugo poškodbo, ki ga ovira pri hranjenju. 
  • Nedavno cepljenje: Na srečo imamo na voljo veliko cepiv za različne nalezljive in resne bolezni. Ampak žal, imajo nekatera od teh cepiv tudi stranske učinke. En od stranskih učinkov cepljenja je lahko tudi izguba apetita, ki je ponavadi kratkotrajna. 
  • Potovanja in neznano okolje: Če je bil apetit vašega psa v redu, dokler niste odšli na potovanje z njim ali se preselili na novo lokacijo, potem je razlog v izgubi apetita lahko ravno sprememba okolja. Ko se bo kuža navadil na novo okolje, se mu bo tudi apetit povrnil. 
  • Težave z izbirčnostjo ali težavno obnašanje: Nekateri kužki so pač samo izbirčni, lahko zavračajo hrano zato, ker jih hranite v okolju, v katerem se ne počutijo varno in udobno. 


Kaj narediti, če vaš kuža ne je?

Kaj lahko naredite, če vaš kuža ne je, je odvisno od tega, kaj bo vaš veterinar rekel oziroma kakšen je dejansko razlog za izgubo apetita. 

Če je izguba apetita vašega psa posledica bolezni, lahko veterinar priporoči predpisano prehrano, ki ustreza potrebam vašega hišnega ljubljenčka. Medtem, ko bo bolezen zdravil s potrebnimi zdravili. Ponavadi te diete niso najbolj okusne, še posebej, če je vaš kuža navajen na normalno hrano in hrano, ki mu jo vi pripravite. Če vidite, da vaš kuža zavrača dietno hrano, potem ga ne silite, da jo je. Raje se pogovorite z veterinarjem in skupaj poiščite kakšno drugo, boljšo rešitev. V hujših primerih, ko ni druge rešitve, lahko vaš veterinar predpiše zdravila, ki spodbujajo apetit, priporoča hranjenje s tekočo injekcijo ali pa vstavi napajalno cevko.

Če je zmanjšan apetit vašega psa problem obnašanja, ki je posledica izbirčnosti ali nelagodje ob obroku, ne pa posledica zdravstvenega stanja, obstaja veliko stvari, ki jih lahko naredite, da spodbudite apetit vašega hišnega ljubljenčka.


Na primer:

  • Hranite kužka po urniku, po navadi vsaj dvakrat na dan.
  • Naredite obrok vašega kužka zabaven, kot je igranje z igračo, ki predstavlja hrano, ali ga nagradite s hrano, ko bo naredil kakšen trik. 
  • Pred obrokom ga peljite na sprehod.
  • Spremenite rutino hranjenja. Če imate več kužkov, in ga hranite skupaj z njimi, potem poskusite hraniti samo njega. Poskusite zamenjati posodo iz katere je. Lahko mu ni všeč oblika, lahko je posoda prenizka, previsoka. 
  • Poskusite menjati hrano. Mogoče mu določena hrana ne odgovarja.


Če iščete kakovostno hrano za vašega kužka, ki ga bo oskrbela z vsemi potrebnimi sestavinami, ki jih potrebuje za zdrav razvoj in aktivno življenje, pobrskajte tudi v raznoliki ponudbi Dino Premium hrane, tukaj >>. Za vsa vprašanja smo vam na voljo.

Delite s prijatelji na: