Se vaš kužek boji veterinarja? />

23/07/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Strah pred obiskom veterinarja je ena najpogostejših fobij pri psih. Tudi najbolj srečni psi se lahko skrivajo, ko ga skušate pripraviti, da stopi skozi vrata k veterinarju.

Lahko, da se vaš kuža nikdar ne bo navadil obiska veterinarja, pa vendar obstaja nekaj načinov, s katerimi mu lahko vsaj malo ublažite strah, ki ga občuti vaš hišni ljubljenček, ko mora obiskati veterinarja.

Zakaj se psi bojijo veterinarja?

Najpogostejši razlog, da psi razvijejo strah pred veterinarjem, je, da se jim zdi obisk strašljiv in travmatičen. Razmislite, kako se kužek počuti, ko stopi skozi vrata. Takoj, ko prestopi prag veterinarjeve ambulante, zazna čudne vonjave in zvoke. Velikokrat je problem tudi v tem, da so običajno tam tudi druge živali, kar je lahko za psa tudi stresno, še posebej, če ne prenese bližine drugih živali.

Naslednji korak, ki je še posebej stresen za psa, je pregled. Tehnik drži vašega psa, medtem, ko ga veterinar pregleduje, po možnosti cepi in mu vzame kri. Ker je za psa to boleče in stresno ter mu to dela nepoznana oseba, je to zanj še toliko bolj stresno. Pika na i pa je, če je vaš pes bolan in se slabo počuti. Potem je ta izkušnja še toliko slabša in še toliko bolj travmatična. Ni čudno, da toliko psov razvije strah pred veterinarji.

Kako preprečiti strah?

Dobra novica je, da je strah vašega psa pred veterinarjem dokaj lahko omejiti, če ste seveda pripravljeni vložiti potreben čas in trud v to. Tudi če strahu ne boste morali čisto izkoreniniti, boste zelo zmanjšali anksioznost vašega psa. Lahko pa se zgodi, da bo vaš pes na koncu z veseljem šel k veterinarju.

Poskusite nekaj pristopov, ki vam bodo pomagali narediti naslednji obisk pri veterinarju veliko lažji za vas in vašega psa, vendar ne pozabite, če je strah prevelik, boste skupaj z veterinarjem morali poiskati pravo rešitev.

Opravljajte preglede doma

Razlog, da je vašega psa strah obiska veterinarja, je tudi ta, da ni navajen na ravnanje in obnašanje, ki ga je deležen med pregledom. Na to ga lahko navadite tako, da vadite doma. Vsak dan namenite nekaj časa pregledu, in sicer mu preglejte ušesa, zobe, držite njegove tace ter mu preglejte kremplje. Bodite nežni in poskrbite, da mu boste vedno dali pohvalo, ko ga boste pregledali. Tako bo za vašega psa postalo to nekaj vsakdanjega in bo tudi pri veterinarju zato lažje.

Obiščite veterinarja tudi, ko pes ni bolan

Nekateri psi vidijo veterinarja samo takrat, ko so bolni ali ko imajo letno cepljenje. Zato je dobro, da obiščete veterinarja tudi takrat, ko kužek ni bolan in ne potrebuje cepljenja. Pojdite tja samo zato, da bo vaš kuža spoznal okolje, nove ljudi, in se bo navadil na okolje. Pojdite večkrat. Če bo dobil od veterinarja še kakšen priboljšek in ga bo malo pobožal, bo naslednji obisk sigurno lažji. Pustite psu, da spozna okolje, naj si vzame čas, da se seznani z novimi stvarmi.

Zdravilo za anksioznost

Čeprav mnogi ljudje menijo, da je to zadnja možnost, je nekatere pse tako strah pred veterinarjem, da je zdravilo edina možnost. Če je vaš pes med tistimi, ki mu nikakor ne morete pomagati premagati strahu pred veterinarjem, potem prosite veterinarja, če vam lahko predpiše zdravilo za pomiritev, ki ga boste dali kužku pred obiskom veterinarja.

Zdravilo lahko uporabite tudi za socialne obiske pri veterinarju. Če je psa preveč strah, potem se ne bo sposoben naučiti novih stvari in sprejeti novega okolja. Zdravilo lahko tako pripomore, da se strah in tesnoba spustita na raven, na kateri se pes lahko odzove na socializacijo in spoznavanje novih stvari in okolja. Zdravila morda ne bodo potrebna dolgotrajno. Zgodi se lahko, da bo sčasoma kuža izgubil strah.

Poiščite veterinarja, ki opravlja obiske na domu

Ena izmed rešitev je lahko tudi ta, da poiščete veterinarja, ki opravljajo redne preglede in cepljenja na domu. Vedno več je takšnih veterinarjev. Tako boste ublažili strah vašega psa, saj se v domačem okolju sigurno počuti veliko bolj varnega in samozavestnega. 


Pomembno je, da razumete, da vaš pes ne bo prebolel iz danes na jutri strahu pred veterinarjem, zato bodite potrpežljivi. Pogovorite se s svojim veterinarjem, kako rešiti situacijo, zagotovo vam bo prisluhnil. Če imate kakšen nasvet, kako je vaš kužek premagal strah pred veterinarjem, pa bomo veseli, če nam ga zaupate.

Delite s prijatelji na: