Predstavitev pasme: Pomeranec (Pritlikavi nemški špic) />

27/08/2019

Izdelki, Zanimivo, Novice

Prednike pomerancev so naselili v pokrajino imenovana Pomeranija, ki leži ob Baltiku. Od tod tudi njegovo ime. Pomeranec je igračasti majhen kuža, ki je že desetletja med najbolj priljubljenimi pasmami pri Američanih in Angležih. Je ena najmanjših pasem na svetu in zmeraj bolj priljubljena med ljudmi. 

Prijazni, živahni in radovedni
So zelo majhni psi, izredno prijazni, živahni, radovedni, zelo samozavestni za svojo velikost, bistri in ljubeznivi kužki. Svojemu lastniku so izredno vdani. Kljub svoji velikosti so zelo dobri čuvaji. Z glasnim laježem vas bodo hitro opozorili na vsiljivca. So izredno inteligentni in hkrati zelo poslušni. Nekateri jih uvrščajo celo med ene najbolj inteligentnih pasem. Velikokrat lajajo tudi iz veselja. Ne zahtevajo veliko pozornosti, zato so primerni tudi za tiste, ki nimate veliko časa, ki bi ga posvetili vašemu kužku. 

Kako se ujemajo z otroki in drugimi živalmi? 
Idealni so za malo večje otroke, saj jih majhni, zaradi njihove velikosti, lahko hitro zamenjajo za plišasto igračko. Če imate majhnega otroka in pomeranca, ga ne puščajte samega v kužkovi družbi. Naučite jih najprej lepo in nežno ravnati z njim. Te majhne kepice se dobro ujamejo tudi z drugimi živalmi. Se pa velikokrat ne zavedajo, kako majhni so in so zato velikokrat preveč pogumni. Nikoli pa ne bo preveč previdnost v družbi velikih psov. 

Kako poskrbeti za njegovo dlako? 
Dlaka pomerancev je okoli vratu in po prsih daljša. Njihov vonj ni značilen pasji. Lahko so različnih barv, od bele, rjave, oranžne, črne. sive … Zaradi njegove dlake, ki je daljša, se priporoča tedensko česanje le te, saj boste tako odstranili vozle in nečistočo, ki se nabere v njegovi dlaki med sprehodi. Z nego njegove dlake pričnite že pri mladičku, drugače boste pri starejšem kužku imeli velike težave. 

Kakšen je primeren bivalni prostor?

Zaradi svoje velikosti so primerni za bivanje v stanovanju, še boljše pa je, če imate manjši vrt, na katerem se lahko prosto giba in uživa na svežem zraku. Obvezno pa mora prenočiti znotraj, saj so to hišni psi. Pozorni bodite predvsem poleti, saj so izredno občutljivi na vročino. Zato je zelo pomembno, da jim poleti, če ga imate zunaj na vrtu, zagotovite senco, kjer se lahko ohladi. 

Kako ga vzgajati in kakšna aktivnost je zanj primerna?
Zelo radi so v bližini svojega lastnika. Z vami bodo želeli početi vse. Ne potrebujejo veliko treningov, ampak le veliko vaše pozornosti. Če boste z njim ravnali mirno, prijazno ter ga boste pohvalili, boste vzgojili zelo pridnega in umirjenega kužka. Kljub svoji majhnosti potrebujejo veliko igre in redne dnevne sprehode. Ne utrudijo se tako zlahka, tudi, če se boste odpravili na kakšen pohod, ga brez skrbi vzemite zraven. 

Namig za hranjenje
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 

Imate tudi vi to pasmo? Zaupajte nam, kakšno je življenje s tem čudovitim hišnim ljubljenčkom, veseli bomo tudi vaše fotografije. 

Delite s prijatelji na: