Predstavitev pasme: Madžarski kratkodlaki ptičar (Vižla) />

02/04/2020

Izdelki, Zanimivo


Vižla je vsestranski pes, ki je bil prvotno uporabljen za lov. Zaradi močno razvitega voha in energičnosti je odličen lovec na srnjad, zajce, perjad. Že stoletja so ponos madžarskih športnikov, njihova priljubljenost pa se v Ameriki povečuje z vsakim letom. Velja za zelo redko pasmo.


Kakšen je njihov karakter?


Če si želite psa, ki bo vaš spremljevalec na vsakem koraku, potem je vižla vsekakor prava izbira za vas. So psi, ki se neverjetno navežejo na svojega lastnika. Postal bo dobesedno vaša senca. Ne bodite presenečeni ob kakšnem pasjem poljubčku ali skoku okoli vašega vratu. Tako vam bo izkazoval svojo naklonjenost. So zelo bistri psi, hitro učljivi. Nikakor pa mu ne smete dovoliti, da mu postane dolgčas, saj vam takrat lahko povzroči veliko težav, predvsem vaše stvari so lahko ogrožene. Zgrizel bo vse, kar mu bo prišlo pod gobček. Če večino časa preživite v službi, potem ta pasma ni primerna za vas. Ne marajo samote. Prav tako ne marajo tujcev. Drugače so pa izredno nežni, prijazni psi, ki kljub temu potrebujejo avtoriteto.


Kako jih negovati?


Imajo zelo kratko, svetlečo in gladko dlako. Barva dlake je v različnih odtenkih zlate, zlato - rjave. Kar pa je najbolj zanimivo, da je ta pasma po vsem telesu enake barve. Tudi smrček ima v barvi dlake. Zanj je značilno, da nima vonja. Prav zaradi svoje kratke dlake, ne potrebuje veliko nege. Dovolj je, da jo enkrat tedensko skrtačite, da odstranite odmrlo dlako in vso umazanijo, ki se je nabrala v dlaki. Več pozornosti je potrebno nameniti krajšanju krempljev in čiščenju ušes.


Kako jih vzgajati in njihova aktivnost


Pomembno je, da že na samem začetku vzpostavite avtoriteto. Prav tako je pomembna zgodnja socializacija. Je izredno inteligentna pasma, zato je tudi hitro učljiva. Ker potrebujejo ogromno gibanja, niso najbolj primerni za starejše in neaktivne ljudi. Potrebujejo dolge sprehode ali tek, večkrat na dan. Pomembno je, da najmanj eno uro na dan posvetite teku. Če jim ne boste zagotovili dovolj gibanja, se lahko pes prične obnašati uničevalno.


Ujemanje z otroki in drugimi živalmi

Za to pasmo je značilno, da se ujame z večjimi otroki, ki jo bodo vključevali v svojo igro. Manjših otrok ni priporočljivo puščati same z vižlo. Če so vaši otroci večji, živahni, polni energije, potem bo ta kuža odlična izbira za vas. Ponavadi se dobro razumejo z drugimi kužki, mačkami ali drugimi hišnimi ljubljenčki, če z njimi odrašča od majhnega. Pazljivi morate biti na sprehodu. Glede na to, da imajo ti psi močan lovski nagon, se lahko hitro poženejo za kakšno srno ali zajcem.

Zdravstvene težave

Najpogostejše zdravstvene težave, ki se pojavljajo pri tej pasmi:

  • progresivna očesna bolezen, ki povzroči delno ali popolno slepoto;
  • uvihanje vek (entropija);
  • povešanje vek (ektropij);
  • težave s požiranjem;
  • distrofija roženice.


Primeren bivalni prostor


Vižla spada med večje pse, zato je primeren bivalni prostor hiša, ki ima velik, ograjen vrt. Tako bo lahko svojo odvečno energijo usmeril v tekanje po vrtu. Kot smo že omenili, je njegova dlaka izredno kratka, zato ta pasma ni primerna za življenje zunaj, predvsem ponoči. Dlaka ga namreč ne ščiti pred vremenskimi vplivi.


Namig za hranjenje 
 

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
 

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Delite s prijatelji na: