Kako vzgojiti psa, da bo sprejel neznance v vašem domu? />

27/05/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Ste povabljeni na rojstnodnevno zabavo, kjer bo veliko ljudi in bi si zraven želeli peljati vašega kužka? Vaš kuža pa ne mara neznancev, se jih boji, se ne počuti dobro v njihovi družbi? Podobno je, ko dobite obiske. Vaš kuža se prestraši, prične lajati in se skrije v svojo posteljo, od strahu se lahko prične tudi tresti.

Tako za vas kot za vašega psa, je potrebno, da to vedenje obvladate. Lahko je razlog v slabi izkušnji, ki jo je mogoče imel kdaj s kakšnim tujcem. Zato je sigurno v vašem interesu, da mu pomagate, da bo ta strah, od kjerkoli že izvira, premagal.

Takšne vrste trening sigurno ne bo lahek, uporabiti boste morali ukaze poslušnosti, da boste spodbudili vašega kužka h krepitvi pozitivnega in mirnega vedenja. Prav tako ga boste morali postopoma navajati na tujce. To obdobje lahko traja od enega do osem tednov, preden se bo vaš kuža navadil na neznance.

Dosti lažje vam bo, če boste začeli že vašega mladička navajati na druge ljudi, ne samo na družino, s katero živi. Če ne boste poskrbeli za to, da se bo vaš kuža počutil lagodno in prijetno v družbi tujcev, se vam zelo hitro lahko zgodi, da bo vaš kuža, ker bo v strahu pred tujcem, le tega napadel. Ne zato, da bi ga hotel poškodovati, temveč zato, ker bo branil sam sebe.

Kako pričeti? 

Preden boste pričeli, boste potrebovali nekaj stvari. Prvo, kar potrebujete, je daljša vrvica, da boste lahko vašega psa zavarovali pred tujci in mu hkrati nudili svobodo. Morda boste potrebovali tudi nagobčnik, sploh pri tistih kužkih, ki kažejo v bližini tujcev večjo agresijo. 

Ne pozabite na najljubšo hrano vašega kužka in priboljške. Tako boste nagradili in spodbudili mirno in prijazno obnašanje. Ko boste imeli našteto, si vzemite dnevno 20 minut naslednjih nekaj tednov. Ne pozabite, tudi vi potrebujete veliko pozitivne energije in veliko pohval za vašega štirinožnega prijatelja. 

1. korak - Zagotovite mu varen prostor
Zagotovite vašemu kužku varen in prijazen dom, kamor se bo lahko zatekel, ko ga bo strah. Nikoli ne silite vašega psa, naj se sooči z njegovim strahom pred tujci, ker boste s tem stvari še samo poslabšali.

2. korak - Naučite vaše goste, kako se obnašati
Ko pridejo gostje oziroma tujci k vam, naj popolnoma ignorirajo vašega psa. Naj ga ne gledajo, ne božajo ali govorijo z njim. Mogoče se to sliši čudno, ampak postopoma bo vaš kuža ugotovil, da tujci, ki jih sprejmete v vaš dom, ne predstavljajo nobene nevarnosti zanj in ga ne bodo motili, vse dokler on ne bo pokazal zanimanja za njih. 

3. korak - Brezskrbni in velikodušni gostje
Naj vaši gostje vsake toliko vržejo manjši priboljšek v bližino vašega psa. Medtem ko to počnejo, naj ga ignorirajo. Tako bo vaš kuža videl, da je imeti goste doma nekaj dobrega - hrana oziroma priboljški, ki jih drugače ne dobi.


4. korak - Dajte mu ukaz
Če boste videli, da je presenečen, mu ukažite naj sede. Takšen način usposabljanja je hiter in preprost, ki ga bo odvrnil od njegovega neposrednega strahu. Prav tako mu boste tako pokazali, da kljub temu, da imate obiske doma, še vedno ima vašo pozornost in da niste pozabili na njega. 

5. korak - Vaja
Vadite vse te korake konstantno, nekaj tednov. Zelo pomembno je, da ne izpustite nobenega od teh korakov. Socializacija psa s tujci je počasen proces, zato bodite potrpežljivi. 

6. korak - Zamenjajte priboljške s pozdravom
Ko boste videli, da je vaš kuža že bolj sproščen v bližini tujcev, mu le ti naj več ne dajejo priboljškov, ampak ga preprosto naj samo pozdravijo. 


Vsekakor bo to urjenje zahtevalo svoj čas, ampak verjemite, da se bo vaš pes počutil občutno boljše v družbi drugih ljudi, poleg tega pa boste tudi mi pomirjeni, saj boste vedeli, da vaš kuža več ne čuti nepotrebnega strahu.
 

Delite s prijatelji na: