Kako naučiti psa lajati na neznance? />

Želite, da vas vaš pes opozori, ko nekdo vstopi v vaše dvorišče, za ograjo ali na dovoz? Namesto da bi neznanci oziroma vsi, ki vas obiščejo, trkali ali zvonili na zvonec, lahko vašega psa preprosto naučite lajati, ko osebo vidijo ali slišijo.

Če imate težave z usposabljanjem svojega psa, da laja na neznanca, se obrnite na pomoč profesionalnega trenerja psov. Čeprav je mogoče trenirati odrasle pse, ta trening najbolje deluje, ko je pes v fazi mladička.

Lajanje, podedovana lastnost psov, je njihov način komunikacije z drugimi živalmi in ljudmi. Medtem ko bodo psi lajali iz več različnih razlogov, je mnogim lastnikom koristno, da svojega psa naučijo lajati, kadar se tujec približa njegovemu domu, saj ta lastnika obvesti, da je nekdo, ki ga pes ne pozna, pred vrati. Naučite psa, da laja na tujca. 

Naučite psa govoriti

Preden lahko psa naučite, kdaj naj laja, je pomembno, da se nauči ukaza "govori". Ko se vaš pes razburja, ga spodbudite, da laja, tako da rečete besedo "govori" ali drugo besedo po vaši izbiri. Pohvalite ga, da je lajal, in mu privoščite priboljšek. Kmalu bo razumel, da mora, ko rečete “govori”, lajati.
Naučite psa, da neha lajati
Tako kot imate besedo za začetek lajanja, potrebujete tudi besedo, ki bo prekinila lajanje. Uporabite besedo, kot je "tiho", "tišina", da psu sporočite, naj preneha lajati. Ko se ustavi, mu privoščite priboljške in pohvale.
Vključite tudi družino in bližnje prijatelje. Naj se vam pridružijo in vam pomagajo. Vendar šele takrat, ko vaš pes že pozna ukaze in jim dosledno sledi, povabite družinskega člana ali prijatelja, da vam pomaga. To je lahko oseba, ki je vašemu psu nepoznana, ali nekdo, ob katerem mu je udobno.

Pozvonite pri vratih ali potrkajte na vrata

Naj oseba, ki vam pomaga, pride pred vrata, medtem ko ste vi in pes znotraj. Naj ta oseba pozvoni pri vratih ali pa potrka na vrata. Če vaš pes samodejno ne laja ob zvoku, pojdite z njim do vrat in dajte ukaz "govori". Ko to stori, mu privoščite priboljšek, nato pa nekajkrat ponovite, dokler ne bo vedel, da mora ob zvoku zvonca oziroma trkanja na vrata lajati.
Naučite ga ločiti med neznanci in prijatelji
Potem, ko vaš pes prepozna zvok zvonca oziroma trkanja na vrata, povabite to osebo v hišo. Pokažite vašemu psu, da je ta oseba dobrodošla v vašem domu in lahko preneha lajati. Ponovite nekajkrat ta postopek, da se bo kuža navadil in bo sam prenehal lajati, ko bo videl, da je oseba dobrodošla v njegovem domu. Preizkusite z večimi osebami, prijatelji ali družinskimi člani. Tako se bo vaš pes naučil razlike med neznanci in prijatelji.

Kako vam je všeč ta trening za vašega ljubljenčka? Ste se tega morda lotili na kakšen drugačen način? Veseli bomo vašega mnenja.

Delite s prijatelji na: