Kako naučiti psa, da ne skače na vas />
Kako naučiti psa, da ne skače na vas

 


Je tudi vaš pes med tistimi, ki ob vsakem vašem prihodu skače po vas? Skakanje na ljudi je eno najpogostejših vedenj pri psih. Zmanjševanje skakanja pa pomeni tako spremembo vašega vedenja, kot tudi vedenja vašega psa.

 

Zelo pomembno je kako se odzovete na skakanje.

 

 • Če vaš pes med igranjem skače na vas, se ne igrajte naprej; spustite igračo in odidite vstran.
 • Če vaš pes skoči na vas, medtem komu pripravljate obrok, ga ne potiskajte proč; odidite proč od hrane (prepričajte se, da vaš kuža nima dostopa do hrane).
 • Če vaš pes skače na vas, ko pridete domov, ne vstopajte v hišo; počakajte za kratek trenutek zunaj, da se vaš pes umiri.

 

V vseh teh scenarijih vaš pes nekaj ŽELI - vašo pozornost, hrano, igranje z igračo. To je tisto, kar jih motivira za skok in jih približa predmetu njihove želje.

 

Če želite spremeniti to vedenje, mora vaš pes razumeti, da mu skakanje samo ne bo prineslo tistega, kar hoče, ampak tudi, da bo predmet njegove želje “izginil” ali odšel. Z drugimi besedami, z odstranitvijo nagrade mora vaš pes poskusiti z drugo strategijo, da bi lahko dobil, kar želi.

 

Ko jih vidite, da poskuša spremeniti vedenje - na primer, če sedi, ko stopite skozi vrata, namesto da bi skočil na vas, ga za to močno nagradite.

 

Bolj kot boste vašega psa nagradili za pravilno vedenje, pogosteje ga bo prakticiral.

 


Spreminjanje naravnega nagona (impulza)

 

Tega ne morete spremeniti čez noč. Še bolj frustrirajoče je, da boste, preden boste opazili izboljšanje vedenja, verjetno videli, kako se je poslabšalo. To je zadnji poskus vašega psa, da poskusi narediti, kar mu veleva nagon, da bi dobil tisto, kar hoče.

 

Toda držite se svojih načel! Če boste vztrajali, boste sčasoma dosegli, kar boste želeli.

 

Če vaš pes postane pretirano navdušen in skoči na vas:

 

 1. Obrnite mu hrbet. Nikoli ga ne potiskajte proč z rokami. Tako bo pomislil, da je s skokom dobil vašo pozornost ali pa da se igrate z njim. NIKOLI ne pokleknite pred svojega psa, ko skoči na vas. Lahko je boleče in hkrati tudi nevarno, predvsem, če imate doma velikega psa.
 2. Če ste mu že enkrat ali dvakrat obrnili hrbet in vaš pes še vedno skače na vas, mu sporočite, da to vedenje ni sprejemljivo. Povejte mu “Ne smeš!” in se odmaknite od njega.
 3. Ko je vaš pes miren, se lahko vrnete k igri z njim.

 

Če vaš pes skoči na vas, ko pridete domov:

 

 1. Le delno odprite vrata. Če je vaš pes pretirano navdušen, ko vas zagleda, in vidite, da ima eno ali več šap v zraku, takoj zaprite vrata in počakajte 30 sekund.
 2. Ponovno odprite vrata. Če vaš pes še vedno skače naokoli, zaprite vrata in počakajte še 30 sekund.
 3. Še naprej odpirajte vrata in čakajte, da bo vaš pes dovolj miren, da lahko vstopite, ne da bi skoči na vas.

 

Če vaš pes skače na goste, ko pridejo na obisk:

 

 

 1. Psa dajte na povodec in odprite vrata za vašega gosta. Že vnaprej jim povejte, da potrkajo, ko pridejo (da vas opozorijo), vendar naj vstopijo sami in počakajo, da jih pridete pozdravit.
 2. Ko vaš gost vstopi, pripeljite psa dovolj blizu, da ga vidi, vendar dovolj daleč, da ne more priti do vašega gosta. Prosite svojega psa, da sede.
 3. Gost naj stopi proti vam, vendar ga prosite, naj se ustavi in miruje, če bo videl, da je vaš pes preveč navdušen in vstane. Ko se to zgodi, mirno prosite vašega psa, naj sede. Ko sede, lahko gost znova začne hoditi naprej.
 4. Ponavljajte 3. korak tako dolgo, dokler ne boste dosegli, da bo pes vašega gosta pričakal sede.

Ste morda tudi vi vašega psa odvajali od skakanja na vas, goste? Kako vam je uspelo?

Delite s prijatelji na: