Kaj storiti, če se vaš pes boji nevihte? />

16/07/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Srce parajoče je gledati psa, ki se boji nevihte. Še pred prvim udarcem strele psi pričnejo hitreje hoditi, držijo se svojih lastnikov, se skrivajo nekje v kotu, se stisnejo za stranišče. V še hujših primerih lahko pričnejo žvečiti preproge in celo zlomijo okna, če so v paniki.

Fobija pred nevihtami pri psih je resnična. Če vidite, da se vaš pes boji nevihte in grmenja, nikakor tega ne smete prezreti. Tesnoba in strah pred nevihtami se pogosto poslabša poleti, ko so nevihte pogostejše. Pse pogosto zagrabi panika.

Nekateri psi, ki se bojijo grmenja, se posledično bojijo tudi ostalih glasnih zvokov, kot so ognjemeti, streljanje, pokanje petard. 

Kaj lahko storite, če se vaš pes boji grmenja?

Težko boste pozdravili vašega kužka straha pred nevihto, lahko pa zmanjšate njegovo stisko in njegov strah. Pripravili smo vam 3 nasvete. 

1. Vsakokrat nagradite mirno in prijazno vedenje

Veliko lastnikov psov dela napako, ko poskušajo tolažiti in hraniti psa, ko je le ta prestrašen, saj tako še bolj spodbujajo njegovo paniko. Kar pa ne pomeni, da morate v takih primerih vašega kužka grajati, ni pa prav, da ga nagradite, saj bo kuža razumel to kot primerno vedenje. 

Namesto tega lahko vašega psa naučite, da se usede ali uleže na ukaz zraven vas, pri tem pa uporabite tudi povodec. Pomembno je, da ga pohvalite za njegovo lepo, mirno vedenje. Poskusite to vaditi, ko ni nevihte, tako se bo vaš pes naučil rutine. Ko pride nevihta, ga date na povodec in tako bo pes točno vedel, kaj naj stori. 
Med nevihto lahko poskusite psa zamotiti z njegovo najljubšo igračo, se igrate z njim. Tako bo pes lažje ostal miren. 

2. Ponudite psu varno mesto, kamor se lahko zateče med nevihto

Ta varno mesto je lahko odprt zaboj, klet, prostor, kjer pes ne more slišati in videti, kaj se zunaj dogaja. 

Pustite, da se vaš pes sam odloči, kje bo imel ta prostor. Pazite, kam se zateče med nevihto, in, če je mogoče, mu dovolite, da se tam zadrži dokler nevihta ne mine. 

Pomembno je, da lahko pes ta prostor kadarkoli zapusti, saj nekatere živali postanejo še bolj zaskrbljene in prestrašene, če so zaprte. 

3. V zimskem času navajajte psa na zvoke nevihte

Ena izmed rešitev je tudi ta, da že pozimi navadite psa na zvoke grmenja in nevihte. Predvajate mu lahko posnetke z zvoki grmenja. Predvsem pazite, da ne bo preglasno, saj ga že tako lahko prestrašite. Postopoma povečajte jakost in obvezno prekinite, če vaš kuža postane prestrašen in kaže znake tesnobe. Cilj je, da se vaš pes navadi na zvoke grmenja in te zvoke poveže z dobrimi stvarmi. 

Strokovnjaki opozarjajo, da tudi, če se bo kuža navadil na zvoke, ni nujno, da ga med dejansko nevihto ne bo strah. Pri nevihti je namreč še veliko drugih dejavnikov, ki psa lahko  motijo. 
 

Delite s prijatelji na: