7 trikov, ki bodo spoprijateljili vašega psa in mačko />

Veliko ljudi je prepričanih, da so mačke in psi resni sovražniki. Sicer so mačke res veliko bolj ravnodušne in se zlahka prestrašijo, medtem ko so psi veliko bolj teritorialni. Kar pa ne pomeni, da si ne moreta deliti istega prostora - potrebovala bosta samo vašo pomoč. Če ju boste vzgajali v ljubečem, pozitivnem in spodbudnem okolju, bosta sigurno postala prijatelja.


Če ste tudi vi med tistimi, ki imate doma tako kužka kot mačko, smo vam pripravili 7 trikov, s katerimi jima lahko pomagate, da bosta postala prijatelja.

 


1. Upoštevajte osebnost, ne pasmo

 


Da se nekatere pasme mačk in psov običajno ne razumejo bolje kot druge, je zgolj splošno prepričanje. Veliko pomembneje je upoštevati njihovo osebnost in energijo. Če je pes agresiven in teritorialen, se ne bo dobro ujel s kosmato kepico, ki jo imate doma. Velika verjetnost je, da bi muco zasovražil, saj bi moral svoj prostor deliti še z nekom.
Če se pes in mačka ne ujemata, imejte rezervni načrt ali razmislite o tem, kako bi ju ločili. Če imate namen posvojiti hišnega ljubljenčka, preverite pri prejšnjem lastniku ali v zavetišču, kakšne imajo oni izkušnje, ali se kuža/mačka ujemata z drugimi živalmi, ali lahko naveže stik z njimi.

 


2. Trenirajte vašega psa

 


Če želite svojega psa pripraviti do tega, da se bo razumel z mačkami, ga naučite nadzorovati njegove instinkte. Ali pes priteče v kuhinjo, ko sliši, da nekaj pade na tla? Ali je pozoren na hrup? Če je tako, potem je velika verjetnost, da se z mačko ne bo razumel, saj bo slej ko prej skočil, kadar bo zagledal, da se premika po prostoru.

 


3. Dajte mački svoj osebni prostor, preden spozna psa

 


Mačke potrebujejo svoj oseben prostor - nekakšen zaščitni prostor, kjer se počutijo varne. Naj bo ta prostor nedosegljiv psu. Ker so mačke naravne plezalke, izkoristite kakšen višji prostor vašega stanovanja. Kupite visoko mačje drevo, namestite police ali postavite mačjo posteljo na knjižno polico. Tako lahko vaša mačka opazuje psa z varne razdalje ali prečka sobo, ne da bi se dotaknila tal.

 


4. Naj mačke in psi sledijo vonju

 

 


Strokovnjaki priporočajo, da mački in psu dovolimo, da povohajo en drugemu posteljo in igrače, preden se srečajo iz oči v oči. Tako lahko zadovoljijo svojo radovednost ob prvem srečanju. Vi pa se izognete neprijetnostim.

 


5. Skrbno načrtujte prvo srečanje med psom in mačko

 


Tako kot ljudje imajo tudi mačke in psi le eno priložnost, da naredijo odličen prvi vtis. Ker tako psi kot mačke obožujejo hrano, jima lahko to na koncu pomaga, da se bosta razumela. 
Načrtujte njuno prvo srečanje med obrokom. Vendar naj bo vsak na svoji strani zaprtih vrat. Ne bosta se videla, bosta pa se vohala. Ta vonj bosta pričela povezovati s hrano, kar je lahko zelo pozitivna stran pri spoznavanju. To počnite kar nekaj časa, preden ju boste pustili v istem prostoru. Ko boste to storili, še psa zmeraj držite oziroma pazite, dokler ne boste prepričani, da sta lahko skupaj, brez da bi ji kuža kaj naredil ali obratno.

 


6. Igrače in hrano jima ločite

 


Ko ste mačko in psa uspešno navadili na hranjenje, imejte kljub temu posode za hranjenje ločene. Mačka lahko samo povoha hrano iz pasje posode, pa lahko to vaš kuža razume narobe. Da preprečite kakršnokoli nezgodo, ju hranite istočasno, vendar imejte ločene posode in naj se nahajata vsaka na drugi strani prostora.
Bodite pozorni tudi na mačje igrače - tekmovanje v zvezi z igračami lahko hitro pripelje do neljube situacije. Pes lahko nehote poškoduje vašo muco, zato imejte za vsakega svoje igrače, da ne bo po nepotrebnem prišlo do kakšnih neprijetnih pripetljajev.

 


7. Če je možno, pripeljite mačko in psa domov (majhna)

 

 


Ko sta pes in mačka še majhna, je socializacija veliko lažja, kot pri starejših psih in mačkah. Poleg tega so psi na tej stopnji življenja manj samozavestni in manjši, kar omogoča mački, da si izbori svoj položaj.

 


Ali ste morda tudi vi uporabili kakšen trik, da sta se vaša mačka in pes boljše povezala? Zaupajte nam ga, veseli smo vaših komentarjev.

 

 

Delite s prijatelji na: