7 razlogov za “čudno” obnašanje vašega kužka />

14/05/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Kužki so včasih prav neverjetno čudni. Seveda pa jih, kljub temu, kako čudni in smešni so včasih, imamo radi. Vendar pa nas ta ljubezen do njih ne ustavi, da se vsake toliko vprašamo, zakaj moj kuža počne takšne čudne stvari. Tukaj vam navajamo 7 razlogov za najbolj čudno obnašanje kužkov.

Zakaj moj kuža strmi vame, ko opravlja veliko potrebo? 

Ste tudi vi med tistimi, ki se sprašujete, zakaj me kuža gleda, ko opravlja veliko potrebo? Kaj si misli, ko nas gleda nepremično v oči? Medtem, ko se nam zdi to čudno in nenavadno, vaš kuža nikakor ni čuden. Na ta način si samo zagotavlja občutek varnosti in udobja. Z vzdrževanjem očesnega stika z vami, se vaš pes verjetno poskuša prepričati, da ste vi na preži za plenilci, medtem ko on opravlja svojo potrebo. V divjini plenilci hitro izkoristijo ta trenutek ranljivega položaja. Zato se vaš kuža na ta način želi prepričati, da vi pazite na njega. 

Zakaj moj kuža lula na pnevmatike? 

Tukaj je še ena čudna navada, ki jo ima veliko kužkov: lulanje na pnevmatike, predvsem samci to počnejo. Večinoma počnejo to zato, ker so pnevmatike na pravi višini za puščanje oznake. Mnogi psi radi lulajo na vertikalne - stoječe predmete, kot so hidranti, telefonski drogovi in avtomobilske pnevmatike. Avtor knjige Canine Behavior pojasnjuje, da samci svoj urin puščajo na takšni višini, da ga drugi psi s svojim smrčkom zaznajo. Tako označujejo svoj teritorij.

Zakaj moj kuža žveči/grize palice?

Psi žvečijo skoraj vse, kar jim pride pod zobe, vendar so na vrhu seznama definitivno palice. Kar privlači pse, da žvečijo palice, je predvsem njihov izgled, saj izgledajo kot kosti. Kljub temu, da palica nima okusa po mesu, psa to ne moti. Večinoma psi palice samo žvečijo in jih ne jedo, če pa jih, pa je to lahko znak kakšnih zdravstvenih težav, kot so: 

  • anemija,
  • pomanjkljivost mineralov,
  • prebavne motnje,
  • težave zob ali ust,
  • lakota,
  • vedenjske motnje.

Če vidite, da vaš kuža grize palico, jo poskusite mirno in nežno odstraniti iz njegovih ust. Če jo je že zaužil, pokličite svojega veterinarja in njega prosite za nadaljna navodila.

Zakaj moj kuža drži glavo skozi avtomobilsko okno?

Ali tudi vaš kuža v toplih mesecih, ko greste na pot, drži glavo skozi okno? Se tudi vi sprašujete, zakaj? Najpogostejši razlog je čisto preprost, ker je zabavno. Poglejte ga, ko bo naslednjič to naredil, saj boste opazili veselje na njegovem obrazu. 
To je hkrati odlična priložnost, da vaš kuža zaznava nove vonjave. Tako kot ljudje, tudi psi radi vidijo, kam gredo. Tipičen hišni ljubljenček večino svojega časa preživi doma, pogosto v hiši ali stanovanju, medtem ko ste vi v službi. Zato je izlet v avtu prava dogodivščina zanj. Predvsem pa ga privlači vonj, ki ga zaznava ob odprtem oknu. Psi imajo namreč izredno izrazit občutek za vonj. 

Zakaj moj kuža premika ušesa gor in dol? 

Kljub temu, da psi ne govorijo, lahko brez težav komunicirajo z nami. Kaj nam torej poskušajo povedati, ko premikajo ušesa navzgor in navzdol? Psi uporabljajo položaj ušes za izražanje široke palete čustev. Če so ušesa vašega kužka postavljena gor, je to dober znak. To pomeni, da je kuža navdušen, srečen, zadovoljen in samozavesten. Ko pa so ušesa kužka obrnjena navzdol, pa pazite. Lahko je to znak ranljivosti in strahu. 

Zakaj kuža liže moje rane?

Ste se kdaj poškodovali, na primer koleno, ali ste se urezali na prstu? Ste opazili, da je vaš pes takoj prišel in vam polizal rano? Razlog je v tem, da vam instinktivno poskuša pomagati. Lizanje rane se zdi instinktivna reakcija na poškodbo. Tako kot nihče otroku ne reče, če si opeče prst, da ga naj liže, tako tudi kužku nihče ne pove, da naj liže poškodbo. Nagon je takšen, kot je, in zelo pogosto služi svojemu namenu. 

Zakaj moj kuža grize oblačila? 

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj vaš kuža žveči oblačila. Lahko je lačen, zaskrbljen in vam tako poskuša kaj sporočiti. Lahko pa mu je samo dolgčas. Prav tako lepo dišijo. Nekatera oblačila pa so enostavno zanimiva za žvečenje. 
Je pa zelo velika verjetnost, da vaš kuža grize in žveči oblačila zato, ker imajo vonj po vas. Tako se pomiri v času vaše odsotnosti. 


Katera kužkova aktivnost se vam zdi najbolj zanimiva in smešna? Zapišite nam v komentar na naši Facebook strani. 
 

Delite s prijatelji na: