7 nasvetov za varno plavanje vašega kužka />

24/06/2019

Nega, Zanimivo, Nasveti, Novice

Poletje je idealen čas za uživanje nekje ob vodi z vašim kužkom, je pa hkrati lahko zelo nevarno, če niste pripravljeni. Ne glede na to, ali greste na bazen, na plažo ali na jezero, sledite tem preprostim nasvetom, da boste vašemu kužku zagotovili nemoteno in brezskrbno plavanje. 

1. Poskrbite, da se bo vaš kuža počutil udobno v vodi
Tudi psi se morajo naučiti plavati, tako kot ljudje. Zelo pomembno je, da se bo vaš kuža v vodi počutil varnega. Metanje vašega psa v vodo je zanj lahko zelo travmatično in ni varen in niti pameten način, da navadite vašega kužka na vodo. Najboljše je, da mu mečete palico ali kakršnokoli njegovo igračo v vodo, postopoma, vedno dlje od obale. Tako ga boste postopoma navadili na vodo, da se bo v njej počutil udobno in varno. 

2. Niso vsi psi naravni plavalci
Ne predvidevajte, da bo vaš pes plaval, veliko psov se nikoli ne počuti dobro v vodi. Psi z velikimi telesi in kratkimi nogami ne plavajo za zabavo, plavajo zato, da preživijo. Eni izmed teh so ameriški buldogi. 

3. Varnost za pse na čolnu
Načrtujete dopust na čolnu? Obvezno se ponoči prepričajte, da je vaš kuža zaprt znotraj čolna. Če bo vaš kuža padel iz čolna, je zelo majhna verjetnost, da ga boste našli. Tudi, če ga boste, bo to zanj zelo huda preizkušnja, ki mu lahko pusti zelo hude posledice. Kužki ne morejo mahati in klicati na pomoč, tako kot to zmoremo mi. Zato bodite izredno pozorni nanj na čolnu. 

4. Po kopanju kužku obvezno očistite ušesa
Vlaga v kužkovem ušesu je lahko idealna za nastanek infekcije. Zato poskrbite, da po vsakem plavanju kužku obrišete in očistite ušesa. Še posebej, če se kopa v morju ali jezeru, saj je tu ogromno bakterij in hitro lahko pride do bakterijske okužbe. Če ne veste, kako pravilno očistiti ušesa, je najbolje, da se posvetujete z vašim veterinarjem. 

5. Bodite pozorni, ko psa peljete na plažo
Čeprav zveni super, plaža in kuža, pa ni plaža vedno najboljše igrišče za vašega štirinožnega prijatelja. Še posebej, če ima vaš kuža dolgo dlako, je lahko pesek iz plaže zelo nadležen. Prav tako je na plaži ogromno polomljenih školjk, ki so lahko za tačke vašega kužka izredno neprijetne. Prav tako vroč pesek, ki lahko vašemu kužku opeče njegove blazinice na tačkah. Ne dovolite vašemu psu, da bi odplaval predaleč od obale, da ga ne odnese tok. Če ni varno za vas, potem tudi zanj ni. Upoštevajte višino valov ter globino morja. 

6. Ne pustite, da vaš pes plava v vodi, ki je preveč mrzla
Psi, tako kot ljudje, lahko trpijo zaradi podhladitve v hladni vodi. Je pa težava v tem, da pes ne ve, da je voda tista, zaradi katere ga zebe. Če vas zebe, potem tudi vašega psa zebe. Zato ga čim prej odpeljite iz vode, da ne pride do podhladitve in posledično do prehlada ali česa hujšega. 

7. Pazite nase v vodi, če je v bližini pes
Srednje veliki in veliki psi, ki jih v vodi zagrabi panika, lahko utopijo človeka, še posebej majhne ljudi in slabe plavalce. Če psa zagrabi panika, ga poskušajte umiriti z mirnim glasom in ga vodite do tja, kjer mu boste lahko varno pomagali iz vode, ne skačite v globoko vodo k njemu. 

Vzemite si čas in se tako vi kot tudi vaš kuža pripravite na plavanje. Tako ga boste brez težav lahko vključili v vaše plavalne dogodivščine. 
 

Delite s prijatelji na: