7 nasvetov, kako poskrbeti za vašega kužka to poletje />

18/06/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Poletje je tukaj in z njim tudi vročina. zato je zelo pomembno, da poskrbite v tej vročini za vašega kužka. Vsak kuža se drugače odzove na toploto. Psi s temnejšo dlako so bolj občutljivi na toploto kot psi s svetlejšo dlako. Prav tako so težji psi bolj nagnjeni k toplotni kapi in dehidraciji. 

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako poskrbeti za vašega kužka, da bo poletje zanj vzdržno in bo užival prav vsak dan.

1. Ne pretiravajte z aktivnostmi


Peljite svojega kužka na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko sonce že zahaja. Ne pretiravajte z aktivnostmi. Hodite počasi, brez teka. Vzemite si čas za odmore. Obvezno imejte zraven vodo. 
Če nimate časa peljati psa na sprehod, ko je zunaj hladneje, potem nujno poskrbite za njegove tačke. Tla so poleti zelo vroča, še posebej, če hodite po asfaltu, takrat si lahko vaš kuža opeče, poškoduje njegove tačke. 
Odlična rekreacija za vašega kužka je plavanje. Vašega kužka ohlaja in hkrati se pri tem razgiba. 

2. Hidracija, hidracija, hidracija

Poskrbite, da bo vaš kuža imel zmeraj na razpolago svežo, čisto in hladno vodo. Ne dajajte kužku človeških energijskih pijač. Velika verjetnost je, da bo vaš kuža poleti, ko je huda vročina, izgubil apetit. Ravno zato je pomembno, da dobi ogromno tekočine. Lahko mu daste tudi juho, sadje … veliko alternativ se najde, ampak prej seveda preverite, katera živila lahko zaužije vaš ljubljenček. 

3. Pazite na znake dehidracije

Prekomerno slinjenje, oteženo dihanje, krvave oči, povečan srčni utrip, nemir, neelastična koža so le nekateri od znakov, na katere morate biti pozorni. Če opazite katerega izmed teh znakov, pomeni, da je vaš kuža dehidriran. 

4. Hladite vašega kužka

Pomembno je, da v poletnih mesecih vašega psa hladite. To lahko storite tako, da uporabite mokro brisačo, na katero se bo vaš kuža po sprehodu lahko ulegel, z njo ga lahko brišete (poskrbite, da bodo tačke, trebuh, zadnji del glave obrisane in mokre), postavite mu majhen bazen, postavite ventilator tja, kjer leži, vklopite klimatsko napravo, če je kuža v stanovanju. Vse to so načini, s katerimi lahko poskrbite za svojega ljubljenčka v teh vročih dneh. 

Pustite vašemu kužku, da kopa po zemlji. Psi radi kopajo, da se ohladijo. 

5. Ne pustite psa v parkiranem avtu

Avto se na vročini zelo segreje, tudi, če je parkiran v senci. Zato NIKOLI ne pustite psa v avtu, tudi pri odprtem oknu ne. Temperatura vašega psa se lahko izredno hitro dvigne, kar pa lahko povzroči vročinsko kap. 

6. Dnevno preverjajte klope in bolhe

Toplo vreme je raj klope in bolhe, zato vsak dan preverite svojega psa in pogosto menjajte njegovo posteljo. 

7. Ne brijte ga

Večina misli, da bo britje in striženje dlake pomagalo pri ohlajanju vašega psa, kar pa ni res. Dlaka psu pomaga pri ohlajanju, je njegova zaščita pred pregrevanjem in sončnimi opeklinami. Če ga boste obrili, mu boste naredili več škode kot koristi. Drugo je, če ima vaš kuža izredno dolgo dlako, potem je priporočljivo, da se le ta postriže, vendar ne preveč. 


Opazujte in poslušajte svojega psa. Uporabite svoj zdrav razum in naredite tisto, kar deluje pri vašem kužku. Če niste sigurni, se posvetujte z veterinarjem. Uživajte z vašim štirinožnim prijateljem v poletju!

Delite s prijatelji na: