5 varnostnih nasvetov za pse v snegu />

 

Tudi vi uživate, ko gledate vašega kužka, kako uživa v snegu? Ampak ne pozabite, niso vsi psi primerni za igro v snegu. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, da bodo lahko uživali v snegu in se brez skrbi igrali. 

 

Nekateri psi imajo debelejši plašč oziroma dlako, zato tudi lažje prenašajo hladne temperature, nekateri pa imajo tanko dlako, ki jih ne ščiti preveč pred mrazom. Če se odpravite ven na sneg, obvezno upoštevajte debelino plašča oziroma dlake vašega kužka, prav tako njegovo starost, saj starejši psi težje uravnavajo telesno temperaturo.
Če vas zebe v vašem zimskem plašču, potem je verjetno tudi za vašega štirinožnega prijatelja prehladno. V nadaljevanju preverite, katere nasvete smo vam pripravili, da boste vašega psa zaščitili pred snegom in ledom.

1. Postopno privajanje na hladno

Glavni ključ je aklimatizacija. Če vidite, da je vaš kuža vredu, da nima želje vrniti se nazaj v stanovanje in se ne trese, to pomeni, da je popolnoma v redu, če ostane zunaj še nekaj časa. Pričnite s kratkimi sprehodi, da se vaš kuža postopoma navadi na hladnejše temperature. 

2. Pri opravljanju potrebe zunaj bodite previdni

Če vašega kužka zebe, poskusite že vnaprej izkopati luknjo, v katero bo potem lahko opravil svojo potrebo. Tako bo ta čas veliko krajši, saj bo mesto takoj našel. Če obstajajo območja z večjo zaščito pred snegom, ledom in vetrom, spodbudite svojega kužka, naj gre raje tja. Ko naredi kar mora, ga nagradite s priboljškom, da mu daste vedeti, da je dobro naredil, in tako tudi preprečite, da zaradi mraza kuža opravlja potrebo v stanovanju.

3. Naučite se, kako ga ogreti

Če se vam pes zdi hladen, ga pokrijte z brisačo ali odejo. Lahko uporabite tudi sušilnik za lase, vendar samo na nizki temperaturi, nikakor pa ne segrevajte šap in blazinic vašega psička. Namesto tega lahko segrejete nekaj riža in ga daste v nogavico ter tako vašega kužka segrejete, tudi šape in blazinice. 

4. Zaščitite njegove tačke (blazinice)

Če vašemu kužku od mraza spokajo blazinice na šapah, mu jih namažite z vlažilno kremo za kravja vimena in tako pomirite vašega kužka ter mu omilite bolečine. Pazite samo, da si ne bo takoj polizal kreme iz blazinic. Zaposlite ga z nečim, da mu odvrnete pozornost. Ker obstajajo tudi čeveljčki za kužke, je tudi to ena izmed rešitev, kako zaščitite tačke vašega kužka. 

5. Poskrbite za gibanje psa

Ko boste videli, da se je vaš kuža navadil na hladnejše temperature, nadaljujte s sprehodi, kakršne ste imeli pred mrazom. Dovolite mu, da se igra zunaj, kajti kuža to potrebuje. Ne zaprite ga za celo zimo v hišo, saj boste mu s tem naredili več škode, kot koristi.
Ne glede na letni čas, vaš kužek potrebuje gibanje na prostem, v naravi. Z zgornjimi koristnimi nasveti boste zagotovo lahko tudi vašemu ljubljenčku pričarali varno in toplo zimo. 

Delite s prijatelji na: