5 prednosti za vaše zdravje, če imate psa />

 

 
Ne glede na to, ali ste lastnik psa ali oseba, ki sprehaja pse, štirinožni prijatelji bodo v vsakem primeru zelo dobro vplivali na vaše zdravje, poleg tega pa se boste tudi izvrstno počutili. V nadaljevanju vam razkrivamo, kakšnih 5 sprememb boste zaznali.

 


1. Izboljšanje zdravja srca

 


Psi ne samo, da ogrejejo in napolnijo naše srce z dobro voljo in ljubeznijo; v resnici ga naredijo še močnejšega. Študije kažejo, da imajo člani družine, ki imajo doma štirinožnega prijatelja, nižji krvni tlak, znižan holesterol in znižano raven trigliceridov, kar prispeva k boljšemu splošnemu zdravju srca in ožilja ter k zmanjšanju možnosti srčnih infarktov. Še več, lastniki psov, ki doživijo srčni infarkt, imajo po infarktu boljšo stopnjo preživetja.

 


2. Poskrbijo, da ste aktivni in fit

 


Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da odrasli v povprečju naredijo 2 uri in 30 minut zmerne vadbe na teden. Lastniki psov bodo skoraj zagotovo dosegli ta cilj. Pes potrebuje dnevne sprehode in aktivnosti. Posledica tega je tudi gibanje lastnika.
Priporočljivo je, da imajo psa ljudje v svojih 70-ih in 80-ih letih. Tako se bodo primorani gibati in bodo skrbeli za svojo vitalnost in zdravje. Študije so pokazale, da ljudje s kužki dosežejo nižji indeks telesne mase in manj obiskov zdravnika, saj so njihove vadbe zmerne in pogostejše.

 


3. Pomagajo vam pri zmanjšanju telesne teže

 


Si želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov? Če imate doma psa, bo vam to sigurno uspelo. Raziskave so že večkrat pokazale, da vsakodnevni sprehodi s psom pomagajo pri izgubi kilogramov, saj nas silijo v zmerno telesno aktivnost (10, 20 in več minut na dan).

 


4. Izboljšajo vaše družabno življenje

 

Z leti vedno težje stopimo v stik z nekom in spoznavamo nove ljudi. Za lastnike psov to ne drži. Raziskovalci so ugotovili, da se približno 40 odstotkov lastnikov psov lažje spoprijatelji, verjetno zato, ker se velika večina - po eni od britanskih študij - med sprehodi pogovarja z drugimi lastniki psov. Želijo deliti zgodbe o svojem najljubšem štirinožnem prijatelju, zato se tudi lažje odprejo drugim ljudem.

 


5. Zmanjšajo stres

 

Psi delujejo terapevtsko: če preživite samo nekaj minut s hišnim ljubljenčkom, lahko znižate tesnobo in krvni tlak ter povečate raven serotonina in dopamina, dveh nevrokemikalij, ki imata veliko vlogo pri umirjanju in boljšem počutju. Ljudje, ki opravljajo stresne naloge, se bolje izkažejo, ko je ob njih pes, študije pa kažejo, da psi lajšajo napetost tako v pisarni kot med zakonskimi pari.

 


Ali morda tudi vi opažate, kako vaš ljubljenček vpliva na vaše razpoloženje? Veseli bomo vašega mnenja in dogodivščin, lahko jih delite z nami na naši Facebook strani.

 

Delite s prijatelji na: