Pasme psov čuvajev so posebne pasme psov, ki se uporabljajo za zaščito ljudi in stvari pred nevarnostmi. Psi čuvaji so znani po tem, da se dobro počutijo v družbi lastnikov in vas vedno zaščitijo pred nevarnostjo. Tako niso le dobri spremljevalci, ampak tudi najboljši zaščitniki.

To pa ni vse, kar odlikuje te pasme. So namreč tudi izredno inteligentni in zvesti svojemu lastniku, njihova ljubezen do vas je brezpogojna. Ko nekdo vstopi v vašo hišo, bo vaš pes čuvaj dal tudi svoje življenje, da bo zaščitil vas in vašo družino.

Za vas smo na enem mestu zbrali 5 najbolj priljubljenih pasem psov čuvajev.

1. Bulmastif

Bullmastiff

Težko boste našli pri eni pasmi vse lastnosti, ki jih želite. Prav v tem je posebnost bulmastifov. So izredno inteligentni in temperamentni psi. Veljajo za popolne zaščitnike in spremljevalce svojih lastnikov. Ta vrsta pasme je zelo aktivna in dobra pri sledenju, okretnosti in terapevtskem delu. Značilna barva te pasme je rdeča, srnje rjava ter progasta. Priljubljen je zaradi svoje fizične moči, poguma in zvestobe družinam. So precej prijazni in nežni.

2. Doberman

Ta pasma je srednje velika, njihovo telo je mišičasto in kompaktno. Njegova glava je precej dolga. Ta pasma je s svojo atletsko zgradbo, z rahlim plaščem, odrezanimi ušesi in pripetim repom videti kot aristokrat. Je zelo oster, inteligenten in energičen pes, ki je primeren za pasje športe, vojaško in policijsko delo, ter je hkrati odličen spremljevalec. Redne vaje so zanje zelo obvezne. Po naravi so zelo občutljivi in odzivni. So zelo zadržani do tujcev ali neznanih ljudi. Brez dvoma je to odličen pes čuvaj. So ena najpametnejših pasem na svetu, njihova zvestoba do lastnikov nima meja.

3. Rotvajler

Ta vrsta pasme je zelo inteligentna in zvesta svojim lastnikom, na splošno ni prijazen do tujcev, dokler osebe ne spozna. So hitro učljivi, močni in se hitro gibljejo v primerjavi z drugimi psi. Ta pasma je srednje velika in je nekoliko daljša, kot je visoka, z močno grajenim telesom. So zelo samozavestni psi, ravno to je tudi razlog, da so hkrati trmasti. Če bodo ugotovili, da je njegova družina ogrožena, so lahko preveč zaščitniški. Ta vrsta pasme zahteva redno vadbo, ustrezno treniranje in tudi socializacijo v zgodnjih letih. 

4. Nemški ovčar

Nemški ovčar je posebej cenjen in priznan v vojaških in policijskih vodah. Je izredno inteligentna pasma psov, ki je izjemno zaščitniška in zvesta svojemu lastniku. So zelo uravnovešeni in zanesljivi psi, izvrstni čuvaji. Do tujcev so precej nezaupljivi. Pazil bo tako na vas, kot tudi na celotno vašo družino. Prav tako so odlični za družine z otroki. Pri tej pasmi je potrebna zelo zgodnja socializacija, saj so drugače lahko zelo agresivni do tujcev. Vzgoja je dokaj hitra, saj se zelo hitro učijo in so hkrati zelo ubogljivi.  

5. Argentinska doga

Argentinske doge so precej drzni, a hkrati občutljivi psi. Na prostem so zelo živahni, v stanovanju oziroma hiši pa izredno mirni. So izredno veliki psi z mišičastim in gladkim telesom, ki odraža moč. Imajo ogromno moč in hitrost. Njihov beli plašč je precej kratek in gladek. Ta vrsta pasme je ponižna, vesela in zvesta svojim lastnikom. Za vzdrževanje atletske kondicije in prijetnega temperamenta potrebuje redno vadbo. Ima visoko stopnjo aktivnosti in vedno zahteva delo. Na kratko, gre za enega najbolj bojevitih psov na svetu.

Ali tudi vi morda imate psa čuvaja? Katere lastnosti ga odražajo? 


 

Delite s prijatelji na: