5 pasem, ki niso najbolj primerne za družine z majhnimi otroki />
Razmišljate, da bi kupili psa in imate doma majhnega otroka? Veliko psov se odlično razume z otroki, obstajajo pa tudi takšni, ki se ne znajdejo najbolje v otroški družbi. Da bi zagotovili varno in mirno sobivanje za vse, morate vedeti, katerih pasem se je morda boljše izogibati. Nekatere pasme namreč niso najbolj priporočljive za družine z majhnimi otroki, seveda pa je vse odvisno od tega, kako jih vzgajate.

 

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 pasem, ki niso najprimernejše za družino z majhnimi otroki.

 


1. Akita Inu

 

 


Akita Inu so znani kot psi čuvaji, kar pomeni, da so zelo zaščitniški psi svoje družine. Akita bo reagirala na karkoli ali na kogarkoli, ki bi ga zaznala kot grožnjo. Ti psi ne marajo, da jih nekdo dražira, prav tako ne reagirajo dobro na otroke, ki jih ne poznajo. To lahko predstavlja kar velik problem, če k vam pridejo prijatelji vaših otrok, ki jih vaš kuža ne pozna. Če se boste odločili za akito, ga čimprej pričnite navajati na otroško družbo, že kot mladička.

 


2. Bulmastif

 

 


Bulmastifi so izredno veliki psi, kar je že dovolj dober razlog, da niso idealni za družine z majhnimi otroki. Glede na velikost so presenetljivo okretni. Lahko pa še vedno nehote poškodujejo majhne otroke, ki jim stopijo na pot. Bulmastife še odrasli težko obvladujejo, zato vsekakor niso dobra izbira, če imate doma majhnega otroka, ki bi rad sodeloval pri sprehodih z vašim psom. Radi ugajajo in hrepenijo po pozornosti, vendar so tako veliki, da lahko celo dobronamerna poteza škodi majhnemu otroku.

 


3. Čov čov

 

 


Čov Čov so chow so zelo močni psi, kar bi bilo odlično, če ste mlada, aktivna družina. Niso pa najboljši psi za majhne otroke. Niso najbolj ljubeči in igrivi psi, kot bi mislili, glede na njihov videz. Običajno otroško vedenje, kot so kričanje in tekanje okoli, lahko sproži agresijo pri tej pasmi psov. Kot pri vsakem psu se tudi to pasmo mora ustrezno socializirati, da bo kužek lahko sobival z družino. Problem pri tej pasmi je, da jih je težje trenirati in naučiti, kot večino pasem.

 


4. Hrt

 

 

Hrti so mirni, tihi in vitki psi. Znani so po tem, da so najhitrejša pasma psov na svetu. Vendar niso vedno dobra izbira za družine z majhnimi otroki. Ti psi imajo raje mir in tišino, v glasnem okolju morda ne delujejo dobro. Lahko postanejo obrambni in zaščitniški, kadar se gre za njegov prostor. Imajo tudi močan instinkt, da lovijo vse, kar teče (kar včasih lahko vključuje vašega otroka). Hrti so čustveno občutljivi na stres in spremembe v svojem urniku. Imajo izredno občutljivo, tanko kožo, ki se zlahka raztrga, zato lahko naključni naleti z aktivnimi otroki ali padajočimi malčki poškodujejo obe vpleteni strani.

 


5. Rotvajler

 

 

Rottweilerji so izredno zaščitniški psi. To se sliši čudovito, če pa imate majhne otroke, ki se radostno smejijo, kričijo med igranjem, lahko rotvajler to razume, da so v nevarnosti. So veliki psi in so v mladosti lahko nerodni. Poleg tega lahko rottweilerji postanejo obrambni v navzočnosti energičnih otrok in lahko celo napadejo otroka, ki kriči in beži pred psom.
Četudi imate katero izmed navedenih pasem, smo prepričani, da je kužek zelo povezan z vašo družino in ste ga socializirali do te mere, da ne prihaja do neljubih situacij. V kolikor se odločate za mladička, pa imejte v mislih, da ga od prvih korakov naprej vzgajate povežete z vašo družino na pravi način.

Delite s prijatelji na: